Ako su ratni veterani i dragovoljci zaslužili svoje mirovine nakon nekoliko godina borbe, zašto se ta šansa ne daje i mladima? Zašto oni moraju raditi do svoje 65-te godine da bi zaslužili penziju?


Ako ste mogli oprostiti dugove onima za telefone, zašto ne oprostite nama za grijanje, pitaju se Riječani, nakon strahovitog poskup­ljenja. 

- Vama za grijanje ne­će­mo opraštati jer vi ima­te či­me za platiti. 
- Znači, oprašta se samo onima koji nemaju? 
- Tako je. 
- A oni koji imaju, neka pla­ćaju.
- Još jednom, točno. 
- Dakle, ako nemam onda mi se oprašta. Pa i dalje ne­mam. A ako imam, onda mi se oduzima, sve dok…
- Sve dok ne budeš imao. 
- U svakom slučaju, cilj je da nemam. 
- Ne, cilj je da svi dobro žive. Ali sada smo u krizi. 
- A tko je kriv za to? 

Predsjednik HDZ-a misli da je krivica u sadašnjoj vla­dajućoj strukturi, pa je, sto­ga, odlučio nastaviti sa svojom dosadašnjom retori­kom. A to je retorika koju njegov zamjenik naziva ra­dikalnom. 

I dodao: “Moramo početi s 'drugim Domovinskim ra­tom', u kojem ćemo se boriti za svako radno mjesto, za svako neobrađeno polje i za svakog mladića i djevojku ko­ji žele napustiti Hrvatsku.”

Radna mjesta, polja, mla­dići i djevojke su malo zbu­njeni. Nisu baš primijetili da ih netko napada. Dapače, po­ljima čak i odgovara da su neobrađena. Niko ih ne ore i ne prekopava. Nitko na njih ne baca nikakve kemikalije. Tko je neprijatelj? Čemu rat­na retorika?

Jedan od prosvjednika protiv šatoraša uzviknuo je: A gdje je moj rat? Mislio je na to da mladi trebaju imati jednake šanse. Ako su ratni veterani i dragovoljci zaslu­žili svoje mirovine nakon ne­koliko godina borbe, zašto se ta šansa ne daje i mladima? Zašto oni moraju raditi do svoje 65-te godine da bi zaslužili penziju? Ispada da su dragovoljci privilegirani u odnosu na nove generacije. Gdje je njihov rat?

Ako osvoji vlast - dobit će ga! To je poruka opor­benog vođe. Mladi će se boriti protiv zapuštenih po­lja i drugih mladih koji žele napustiti Hrvatsku. 

Prvi na udaru su nacio­nalni parkovi. Tamo se još i hvale napuštenim poljima. A onda su na redu mladi koji studiraju vani. Ili uče strane jezike. Jer ti sigurno nam­jeravaju otići. A zato su ne­prijatelji. I oni koji ih uče. 

A glavni neprijatelj su, pretpostavljam da je na to mislio oporbeni čelnik, oni koji stvaraju i koji su stvorili takvo stanje sa su polja neobrađena a mladi odlaze jer nema posla. Ali tko su ti? To sigurno mora da je nekakva zločinačka or­gani­zacija kojoj je cilj uništiti Hrvatsku? Ali čekajte, nije li njegova stranka  nepravo­moćno proglašena krivom za korupciju. Može li se čov­jek, tj. može li se stranka bo­riti protiv same sebe. Čak i da može, pitanje je da li hoće. U svakom slučaju, ne želim nikakav rat. Oni koji su ga započeli, neka ga i za­vrše u svojim glavama i sa svojim ratnicima. Molim ne uplitati ostale.