15.07.2019.

Dva mjeseca sunca

Piše: Filip Povrženić

Krajem devetog mjeseca, kada počnu puhati hladni vjetrovi i močiti nas hladne kiše, počinje hrvatska stvarnost. Probajte napraviti zalihe vjere. 

 

Pričam sa ugostiteljima po obali. Kažu, lošije je. Manje je ljudi. Cijene smještaja padaju. Cijena radne snage se povisila. Inspekcija najavljuje oštre kontrole na Jadranu.

Industriju koja puni Hrvatski proračun pritišću vanjski i unutrašnji neprijatelji. Ako sezona ne uspije, neće biti novaca za poslovično zdravstvo i školstvo. Kulturu smo već odavno otpisali.

A ako nema novaca, bit će još više problema. Mirovine neće rasti, učitelji će biti slabo plaćeni, liječnici će polako ali sigurno odlaziti u zemlje gdje će dobivati veće plaće. Mladi su već otišli. Slavonija je pusta.

Turisti govore da je Hrvatske predivna I da su ljudi ljubazni. Jer vide samo fasade. Dva mjeseca sunca i predivne plaže. Radnike koji odrađuju sezonu da bi kasnije nekako preživjeli ostatak godine.

Krajem devetog mjeseca, kada počnu puhati hladni vjetrovi i močiti nas hladne kiše, počinje hrvatska stvarnost. Više nikoga ne treba inspirirati i šarmirati. Nikome se ne treba smijati. Nikome ne objašnjavati gdje se nalazi najljepša uvala. Hrvatska će utonuti u mrko sivilo problema i beznađa. I cirkus predsjedničkih izbora.

Sadašnja predsjednica govori da će sve biti dobro, samo dok imamo vjeru u Boga. Za to vrijeme crkva I Franjevci uređuju hotele i iznajmljuju sobe. Vatikan ima banku. A od vjernika se konstantno traže nove donacije.

Srećom, sivilo još nije počelo. Pa, uživajte ako možete. I dok stignete.

Probajte napraviti zalihe vjere. 

Podijeli