Educirajte se o niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji, gradite niskoenergetske i pasivne objekte, obnavljajte Vaše energetski loše nekretnine...


Za otprilike desetak godina stambeni fond mogao bi izgledati ovako:

1. +Energetska kuća………………………………………...…..5%  objekata
2. Nula/zero energetska kuća……………………...…………..5%  objekata
3. Skoro nula energetska kuća……………..……..……....…..20% objekata
4. Pasivna kuća……………………………………………...…..20% objekata
5. Zgrade pod zaštitom - spomenici kulture...……..………...20% objekata
6. Energetski  i ekološki loše zgrade…………..……...……...30% objekata

Što ti podaci znače?

Ljudi slabijeg imovinskog stanja stanovat će u nekretninama koje će imati minimalnu tržišnu cijenu, a bit će interesantne potencijalnim ulagačima koji će ih htjeti pretvoriti u nekretnine viših energetskih razreda i tako im dignuti cijenu. Ostali građani, zavisno od imovinske moći, bili bi vlasnici nekretnina pod 1-4. Takvim bi se nekretninama trgovalo. 

Građevinska industrija se u takvom scenariju diže iz ponora i preuzima vodeću ulogu u zemlji. Dolazi do masovnog zapošljavanja, jer je broj građevina koje treba učiniti energetski efikasnijima ogroman. Dolazi do ekonomskog procvata zemlje, povećava se srednji sloj građana, odnosno povećava se BDP zemlje. Svi imaju dovoljno i previše, egzistencija je osigurana...

Najvrednije nekretnine su svakako +energetske kuće – energane koje mogu proizvesti i prodati viškove energije. Naravno da će njihova cijena na tržištu nekretnina biti najveća, posebice ako se radi o velikim viškovima. Takve nekretnine imat će stabilnu vrijednost koja će rasti s rastom cijena energenata i/ili pomanjkanjem energenata. Vjerojatno ćemo moći reći da  smo dobili konačni proizvod traženiji od čistog zlata.

Hoćemo li znati planirati takav rast ili će ponovno doći do krize za 15-ak godina?
Sve  navedeno ne mora biti u potpunosti točno, ali trendovi svakako jesu. 
Prije nekoliko godina imao sam viziju o svemu o čemu pišem. Događanja u Hrvatskoj potvrđuju da sam većinu stvari vezanih za građevinu, ekologiju i ekonomiju dobro predvidio. Višestambenu pasivnu kuću u kojoj danas stanujem sa svojom obitelji počeo sam projektirati i graditi prije četiri godine, kada je cijela priča oko ovog scenarija bila u povojima.

Je li moguć i neki drugi scenarij? Naravno da jeste, ali nadajmo se da se neće ostvariti!

Za kraj nekoliko savjeta u skladu s optimističnim scenarijem:
- Educirajte se o niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji
- Gradite niskoenergetske i pasivne objekte
- Obnavljajte Vaše energetski loše nekretnine  i tako spremnije dočekajte ulazak u EU.