Gost je nezgodno pao na stepenicama koje su bile klizave od kiše, a nije bilo rukohvata ni protukliznog tepiha odnosno trake

 

„Već se godinama bavim iznajmljivanjem soba turistima, pa sam to učinila i ove godine. Nažalost, nakon toliko godina što se nikada ništa nije desilo, ove godine sam imala nezgodu, jer mi je gost nezgodno pao na stepenicama koje su bile klizave od kiše, a nije bilo rukohvata ni protukliznog tepiha odnosno trake. Pretrpio je potres mozga, bio u nesvijesti i imao je ozljede koje su se vidjele kao plavi podljevi, jer se prevrtao po stepenicama. To se dogodilo za uskršnje praznike.

Kad je prikupio liječnički dokumentaciju, poslala sam je osiguratelju X kod kojega stalno imam osiguranje gostiju od posljedica nesretnog slučaja. Osiguratelj je vrlo brzo reagirao i isplatio mu naknadu zbog potresa mozga. No, gost sad traži i od mene oveći iznos, jer nije zadovoljan s onim što je primio od osiguratelja. Mogu li ja odbiti od naknade štete koju ću morati isplatiti gostu onaj iznos što je po mojoj polici primio od osiguratelja...“, N.P.O

 

 

Problemu iznajmljivača soba i apartmana i njihovoj (ne)obvezi da se osiguraju od odgovornosti već smo na ovome mjestu pisali više puta odgovarajući na upite naših čitatelja. Naša čitateljica je postupila po propisu, osigurala goste od posljedica nesretnog slučaja, a ne sebe od odgovornosti za štetu koju uzrokuje gostu.

Osiguratelj je isplatio osigurninu na koju ozlijeđeni gost ima pravo po polici osiguranja od nezgode. Osigurnina se isplaćuje izravno gostu. Isplatom osigurnine ostaju netaknuta prava gosta na naknadu štete od odgovornog štetnika – iznajmljivačice sobe.

U čl.972., st. 2. propisano je da „Pravo na naknadu od treće osobe odgovorne za nastupanje osiguranog slučaja pripada osiguraniku, odnosno korisniku nezavisno od njegova prava na osigurani iznos“.

U konkretnom slučaju iznajmljivačica je samo ugovaratelj osiguranja, a osiguranik je gost koji kod nje boravi. Prema tome, gost-osiguranik ima pravo na naknadu cjelokupne štete od odgovornog štetnika i iznajmljivačica nema pravo od odštete koju će biti obvezna platiti gostu odbiti ono što je gost primio od osiguratelja po polici osiguranja gosta od nesretnog slučaja.