Zakon o lokalnim porezima uređuje sustav lokalnih poreza, kao jedan od izvora financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Famozni i nepopularni porez na nakretnine propisan je upravo ovim Zakonom kao obvezatni lokalni porez za kojeg jedinice lokalne samouprave svojim odlukama određuju ključne elemente za pravilan obračun ovoga poreza. Porez na nekretnine predstavlja zamjenu za tri važeća javna davanja: komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu koja se plaća ako se gospodarska djelatnost obavlja u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Porez je trebao stupiti na snagu s 01.01.2018. godine, no, nakon pritiska javnosti, Vlada je 14.09.2017. kroz hitnu proceduru odlučila ukinuti porez na nekretnine koji nije niti zaživio. Podaci koji su prikupljeni tijekom 2017. godine kao pripremne radnje za primjenu poreza na nekretnine, koristit će jedinicama lokalne samouprave za ažuriranje podataka kod obračuna postojećih javnih davanja.

Je li to konačni kraj poreza na nekretnine, ostaje za vidjeti, budući da Vlada predlaže da se i dalje razmatraju te traže najbolja rješenja financiranja jedinica lokalne samouprave te da se i nadalje provode analize ukupnih učinaka prikupljanja prihoda lokalnih jedinica na sve segmente društva. Stoga, nije isključeno da se porez na nekretnine i vrati.

U sklopu izmjene zakona napravljena je i jedna dodatna promjena i to kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala, jednom godišnje prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW). Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća do deset godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja.

Zakon je iz tog razloga izjednačio postupanje kod oporezivanja svih prijevoznih sredstava (osobnih automobila i motocikala) te se izjednačio kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na sva cestovna motorna vozila i određeno je da se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.