Stvari u našim Internet medijima odavno su se promijenile. To više nisu stranice koje nam donose vijesti. To su postale stranice koje skupljaju klikove. Tako da više iz naslova ne možete iščitati o čemu se u tekstu radi. Naslov je često s upitnikom. Naslov je pitalica. Navlakuša. Koja od vas zahtijeva reakciju. Što li se dogodilo? Kako je reagirao? Da vidim tu otpalu haljinu. Da vidim što to skandalozno? Užasno. Nevjerojatno.

Internet medijima to se ne može zamjeriti. To su besplatni mediji. Čitatelji ne plaćaju ništa da bi čitali. A medij od nečega treba živjeti. Pa živi od reklama na stranicama. I cilj im je čitatelja zadržati što duže na stranici. I potaknuti da klikće. Što je više tamo i na što je više sadržaja kliknuo – veća je vjerojatnost da će vidjeti reklamu pa kliknuti i na nju. A što se više sadržaja nudi, veća je šansa da će ga netko vidjeti. A još bolje ako je sadržaj besplatan.

Tako je većini naših medija prešlo u običaj prenositi vijesti s drugih medija. Malo modificirati naslov, sliku i imaš besplatnu vijest. Ono što je u zadnje vrijeme postalo iznimno popularno je prenošenje vremenske prognoze. Dakle, ideš na stranicu s vremenskom prognozom, vidiš da će padati snijeg i onda napišeš: Snijeg ne popušta! I sliku snijega i evo vijesti. 2 minute posla. A kako su prognoze za protekli tjedan bile doista ekstremne, efekt prenošenja vijesti se kao lavina sručio na nas. Pa su upozorenja šibala sa svih strana. Jedno od meni posebno zanimljivih bio je savjet: Utoplite se.

– E vidiš, dobro da su nam rekli, ja mislio u kupaćima.

– Je, dobro da su rekli.

– Meni nije bilo dovoljno da je hladno, trebaju i zaključke umjesto mene donositi.

– Pa lakše ti bude ako oni donose zaključke.

– Kako lakše?

– Pa ne moraš puno misliti.

– Ah, to mi puno znači sada. Mogu se posvetiti važnijim stvarima.

– A ima li što važnije od zaključivanja i donošenja odluka u svom životu?

– Ima – nogomet.

– Pa i tu komentatori donose zaključke umjesto tebe.

– I kada bude gol – oni viču Gooool!

– Pa što ako nisi gledao, ako si slučajno išao na WC.

– Ne bilo prvi put.

– A i s politikom su počeli. Zašto nam ne daju samo vijesti?

– A koje vijesti? Tko bi ih odabirao? I odabiranje je zaključivanje.

– O čovječe, svijet je postao kompliciran.

– Zato imamo druge ljude.

– Ajmo nešto popit.

– Odlična ideja. U duhu razgovora, i ja ću donijeti jedan zaključak umjesto tebe.

– A taj bi bio?

– Ti plaćaš.