Naš čitatelj M.M. imao je na putu od Z. do ZD. Prometnu nezgodu te imao … “po definiciji, malu materijalnu štetu, te sam s vozilom nastavio put do kuće. Nezgodu nisam prijavio po­li­ciji. Sutradan sam odmah prijavio štetu osiguravajućem društvu X. kod kojega imam uredno kasko osiguranje. No, za­htjev mi je odbijen pozivom na čl. 21.st.1.t.a njihovih kasko uvjeta…”.

Ta odredba kasko uvjeta doista glasi: “Osiguranik gubi prava iz osiguranja…ako nepo­sredno nakon prometne nezgode sam ne osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti…”. Na­kon razmjene mišljenja i dosta uloženog truda M.M. je isko­pao rješidbu Vrhovnog suda u predmetu br. Rev 1067/04-02 od 6.11.2003., koja se – gle slu­ča­ja – odnosila baš na ocjenu odredbe gore citiranih uvjeta kasko osiguranja navedenog osiguratelja, a koju su prvostupanjski i drugostupanjski sudo­vi proglasili ništavom. U rješidbi VSRH kaže se da je odredba čl.21.st.1.toč.2a Uvjeta za ka­sko osiguranje osiguratelja X…pre­ma kojoj odredbi osiguranik gubi prava iz osiguranja, ako neposredno nakon pro­metne nezgode sam ne osigura kontrolu svoje alkoholizirano­sti, suprotna strogoj odredbi čl. 918. ZOO (1991., sada ide­n­tična odredbi čl. 942. ZOO 2005.) i prema tome – ništava i sudovi su je s pravom odbili primijeniti. A odredba čl. 918. ZOO (sada 942.) glasi: “Ništetne su odredbe ugovora koje pred­viđaju gubitak prava na osigur­ninu, ako osiguranik nakon na­stupa osiguranog slučaja ne ispuni neku od propisanih ili ugovorenih obveza”. Odredba je doista vrlo jasna i razumljiva i običnom laiku, a kamoli ne bi bila razumljiva profesionalcima u osiguranju. Ona je u skla­du i s odredbama Zakona o za­štiti potrošača (vrlo otegotna od­re­dba za potrošača, tehnički problemi oko njezina izvršavanja…). Za svu sreću – većina osi­guratelja to je i shvatila, pa u svojim uvjetima za kasko osiguranje motornih vozila imaju slijedeću odredbu: “Osiguranik je obvezan…u svim slučaje­vima predviđenim pozitivnim propisima, a naročito kod šteta prouzročenih rizikom…pro­me­tne nezgode, sudara, krađe ili gubitka dokumenata, klju­čeva ili registarskih tablica i na­leta na životinju, prijaviti događaj nadležnoj policijskoj postaji”.

A obveza prijave policiji pro­­metne nezgode s manjom materijalnom štetom i samo­alkoholtestiranje osiguranika nije predviđeno niti jednom od­re­dbom nekog propisa.