Ako se nekome ne sviđa, neka slobodno ode iz Hrvatske. To, naravno, vrijedi i za Hrvate, koja će viša cijena cestarine sigurno pogoditi više nego strance.

 

Počele su vrućine. S njima su počeli dolaziti stranci. Da uživaju u našoj lijepoj zemlji. A zbog stranaca su došli i novi radnici.

Sve te novine uzbudile su lokalne stanovnike Hrvatske. Jer, lijepi stranci gledaju njihove lokalne djevojke. Pa ih se redovito mlati. Sezonski djelatnici nisu Hrvati, pa se i njih rado pretuče.

Hrvatske autoceste, od 15.6 odlučile su ponovo povisiti cijene cestarina. Jer tada je kažu, povećani promet na našim cestama. Morali su smisliti nekakav razlog. Pa je njima razlog za povećanje cijene to što ima više prometa. Veća potražnja, veća cijena. Ako se nekome ne sviđa, neka slobodno ode iz Hrvatske. To, naravno, vrijedi i za Hrvate, koja će viša cijena cestarine sigurno pogoditi više nego strance.

Naši hotelijeri i iznajmljivači su na suprotnoj strani grafa ponude i potražnje. Po njima, sve je manje ljudi koji ovo ljeto planiraju doći u Hrvatsku. A sve je više iznajmljivača i slobodnih kreveta. Pa onda naši iznajmljivači spuštaju cijene da uhvate lutajućeg turista. Oni što je bilo 100 eura, sada je 60 eura. Dakle, dragi goste, krevet ti nije skup, samo nekako moraš doći do ovdje.

Tržišni zakoni su neumoljivi i što se tiče radne snage. Otišli su naši Slavonci u Irsku, pa više nema tko raditi. A kako ih je malo, cijenama se privlače najbolji. Pa su plaće za turističke djelatnike porasle.

I sad se Slavonci pitaju: pa što je zbilja moralo doći do toga? Moramo li mi otići da bi se znao cijeniti naš rad? I odgovor je, nažalost, da. Jer nitko neće povećavati plaće ako ne mora. Pa čak i da ih da bradu, sunarodnjaku, Hrvatu. Nema milosti za Hrvate u Hrvatskoj. Plaćaju cestarine kao stranci, a kada su plaće porasle, onda ih neće dobivati.

 Jedino ih ne mlate u njihovoj domovini. Oprostite, to ipak nije točno.