Republika Hrvatska u čet­vrtak je na domaćem tržištu izdala novu 11-godišnju drž­avnu obveznicu, vrijednu 5,5 milijardi kuna. Drugim rije­čima - Hrvatska se prošli tje­dan – zadužila. Opet.

A zašto?

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je će novo izdanje državnih obveznica biti iskorišteno za refinanci­ranje dospjelog duga.

Dakle, Hrvatska je svih tih 5 i pol milijardi kuna koje je posudila, odmah vratila. Go­tovo sigurno nisu ni napustili račune banaka. Samo su se kra­tko zavrtjeli po papirima i ponovo legli na svoje vječno počivalište.

Naš ministar financija oče­kuje da će proračunski deficit ove godine biti ispod 10 milijardi kuna. Dakle, nama svake godine prifali oko 10 milijardi. A to su dvije ovakve tran­sakcije godišnje.

Do kada će to prebacivanje dugovanja trajati? Kada će tih 10 mi­lijardi koje svake godine ne­mamo konačno doći na na­platu?

- Daj 10 milijardi. Treba mi za neke dugove.

- Evo deset. Plati plaće i plati mi kamatu.

- Evo, prošla je godina dana. Sada mi daj dvadeset.

- Zašto toliko?

- 10 da ti vratim dug od prošle godine. I 10 za ovu godinu da platim neke dugove.

- Kako vrijeme leti - evo me­ne opet. Sada mi treba 30 mili­jardi.

- Izvoli.

- Hvala. Evo ti onih dvadeset koje si mi posudio, a ja ću uzeti ovih 10 da pokrijem neke račune.

I tako to ideja iz godine u go­dinu. 30, 40, 50… Svake godine zadužujemo se sve više i više.

Iz Europske komisije upozoravaju da Hrvatska treba ojačati temelje svog gospoda­r­stva i smanjiti vrlo visoki jav­ni dug, koji bi, ako se ne po­duzmu konkretne mjere, do 2017. mogao narasti na 93 po­sto BDP-a. 93 posto. To je gotovo 100%. Skoro sve. Zna­či, mi bismo uskoro mogli biti toliko dužni da sve što zaradimo u jednoj godini neće biti dovoljno da vratimo.

- Evo, treba mi malo novaca. Da platim neke račune.

- A kako ćeš vratiti?

- Raditi ću besplatno za te­be godinu dana.

- Dakle, biti ćeš moj rob.

- Rob, volonter, kako se uz­me. Važno je radno iskustvo.

Za to vrijeme, dok još ni­smo volonteri za svoje finan­ci­jere, ministar se svađa s ban­kama. Kaže da nije do­bro biti s nama u svađi jer – kome će onda banke posuditi svoj no­vac? Ha? Kako bi ih zeznuli. Imaju novac – ali nemaju ga ko­­me posuditi!

S druge strane, one se prijete - ako budemo drski – neće nam posuditi. Dakle, prijete se s istom situacijom kojom i mi. Da nećemo dobiti novac. Tko li je u pravu?

Sve najbolje u 2016!