Iako je u ovom razdoblju krize i recesije zapravo teško govoriti o nekakvim trendovima na području tržišta nekretnina, ipak ne treba zanemariti potencijalna buduća kretanja na tom tržištu kada se ono oporavi.

S obzirom na sve veću svijest o utjecaju čovjeka na njegov okoliš, te na cjelokupni planet u svakom pogledu, ne iznenađuje da se posljednjih godina često mogu čuti izrazi poput ekološko, održivost, energetski učinkovito, reciklirano, obnovljivi izvori energije, solarna energija i slično. Poduzetnici diljem svijeta sve češće uočavaju tržišnu vrijednost koju takvi atributi nose i pokreću razne poslove koji nose ekološki pečat. Niti građevina nije ostala imuna na impulse novog doba. Sve je više zgrada, stambenih ili poslovnih, koje u nekom svojem segmentu odgovaraju na izazove koji dolaze s novim razdobljem. Bilo da se radi o sitnim stvarima kao što su jeftinija (odnosno energetski učinkovitija) rasvjeta i prostorije za spremanje bicikla ili nešto krupnijim zahvatima kao što su solarni paneli na krovovima i sustavi za pročišćavanje vode, takvi zahvati sve više se mogu pronaći u građevinskim planovima.

Kako bi popratila takav razvoj događaja i odgovorili na sve veću potražnju za „ekološkim“ stanovima, jedna tvrtka iz Portlanda u SAD-u pokrenula je internet stranicu gdje su izlistani stanovi koji barem u jednom svojem segmentu odgovaraju ekološkim standardima. Njihova stranica, nazvana Greenrenter, namijenjena je prvenstveno unajmljivačima i vlasnicima stanova, a cilja, naravno, na one stanodavce i najmoprimce koji su dovoljno ekološki osviješteni da bi potražili/ponudili stan u skladu s tim. A takvih je sve više. Jer stanovi koji su građeni da budu ekološki prihvatljivi često su i jeftiniji za održavanje, a i troškovi režija su manji jer troše manje energije u svakom pogledu. Dugoročno gledano, svakako se više isplati živjeti u stanu koji ima neki od ekoloških elemenata nego u stanu koji nije građen po takvim standardima. Da bi se stan mogao postaviti na stranicu Greenrenter, s obzirom da se razvoj stranice nalazi u početnoj fazi, dovoljno je da u barem jednom od sedam područja koje su pokretači stranice odredili kao kriterijske zadovoljava standarde. Ta su područja: voda, energija, građevni materijal, održavanje zgrade, okruženje, certifikati i nagrade, te druge inovativne ekološke značajke.

Stranicu Greenrenter pogledajte na: www.greenrenter.com