Prije 3 dana zadobio sam luksaciju patele. Dobio sam mogućnost da biram gips ili ortozu. Nabavio sam ortozu s nadom da će mi oporavak biti lakši. Dobio sam ovu terapiju: 1 tjedan noga mora biti skroz ispružena, 1 tjedan noga mora biti pod 30 stupnjeva, 2 tjedna pod 60 stupnjeva, 2 tjedna 90 stupnjeva.
Nekako mi se čini da će mi se noga u tom periodu ukočiti. Je li zaista moguće vratiti se sportu (stolni tenis) za 3 mjeseca kako u članku kažete? Koljeno mi je jako oteklo. Je li to razlog da ne mogu skvrčiti koljeno ili je nešto drugo?


Prilikom iščašenja patele, najčešće se radi u vanjskoj luksaciji. Ako je to prva, tada je ona praćena rupturom medijalnih patelarnih ligamenata i vrlo često obimnim otokom koljena. Klasični pristup neoperativnom liječenju uključuje djelomičnu ili potpunu imobilizaciju (longetom ili ortozom), a s ciljem omogućavanja tijelu za zacijeli oštećeni ligament. Događa li se cijeljenje zaista i u kojem postotku, nema jasnih podataka u literaturi. Čini se da i kada on zacijeli, to čini na način da cijeljenje ne dovodi do one čvrstoće tog ligamenta prije ozljede. Dalje, važno je u procjeni brzine oporavka imati i informaciju o tome koji je uzrok luksacije bio (traumatska ili spontana), te RTG ili MR snimke patelofemoralnog zgloba, kako bi se utvrdio tip (oblik) te anatomske strukture koja nije kod svih ista. Tako su neki oblici tog zgloba skloniji luksaciji od drugih. Ostali faktori poput životne dobi, tipa sporta, urođena labavost ligamenata i nekih drugih igraju važnu ulogu u procesu rehabilitacije i procjeni rizika od ponovne ozljede i dužini oporavka.

Uz preporuku da liječenje vodi iskusan fizioterapeut i ortoped, ako je otok obiman, nema prepreka za punkciju (evakuaciju krvi i ostale tekućine iz zgloba). Na taj način bolnost se može smanjiti, a cijeljenje ubrzati. Dalje, prvo izometričke, a kasnije i dinamičke vježbe u dostupnom obimu pokreta od velike su pomoći, kao i ekstenzivna fizioterapija s ciljem resorpcije otoka i ubrzanja cijeljenja.