Imao sam dislokaciju falange trećeg prsta desne ruke. Napravljen mi je hladni postupak namještanja i sve je u redu. Ne postoji RTG-snimak prije intervencije, niti poslije intervencije. Prvi RTG-snimak je napravljen nakon 7 dana. Na njemu se vidi mala fraktura. Postoji li mogućnost da je ta mala fraktura nastala prilikom namještanja, je li to u praksi moguće?

 

Kod iščašenja (luksacije) zglobova na prstima ruke, najvažnije je reponirati (vratiti na mjesto) zglob. Bez obzira radi li se i o frakturi kosti, važno je što je prije moguće učiniti repoziciju zgloba. Iznimno od ovog pravila su tzv. „crush“ ozljede, kada poradi zgnječenja tkiva i obimnog oštećenja svih struktura, terapija ide drugim putem.

Tek nakon repozicije, ako postoji sumnja na oštećenje kosti, potrebno je učiniti RTG i vidjeti koliko je to oštećenje i je li ono toliko veliko da zahtjeva drugačiju terapiju imobilizacije. Zbog trakcijskog načina repozicije prsta iznimno je malo vjerojatno da takav postupak uzrokuje frakturu prethodno cijele kosti.

Male frakture kosti koje se događaju kod luksacija prstiju rijetko se operativno ili na drugi kirurški način zbrinjava, osim samo imobilizacijom. Fine strukture prstiju, malih zglobova i tetiva teško podnose operativni rez, te posljedice takvih operacija bivaju bitno teže od posljedica konzervativnog liječenja.

Važno je napomenuti da do potpunog cijeljenja ovako ozlijeđenog prsta može proći i do godinu dana. Tomu zato jer tijelo zacijeljuje vrlo obimnim ožiljkom na čahuri malog zgloba koji samom svojom veličinom smeta u normalnom pokretanju.

Vrlo postupno, a nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, nastupa proces remodeliranja ožiljka, kojim tijelo djelomično resorbira višak vezivnog tkiva, te se tako poboljšava pokret. U manjem postotku ozljeda, usprkos dobro odrađenom postupku liječenja zaostane manje ograničenje pokreta, najčešće otežanog pregibanja prsta.

Fizioterapija je od velike pomoći, naročito nakon 6-8 tjedana od ozljede (ako  frakture nemai ranije).