Najvažnije je da odmjerite odnos troškova renoviranja i postojećih kvaliteta starije kuće, poput određenog šarma i atmosfere koji su vas možda primarno i privukli tome da razmatrate starinu


Renoviranje stare kuće može biti nešto o čemu neki od nas maštaju i što se na prvu pomisao može činiti kao izvrsna stvar. Moguće da imate neku starinu ili ste pronašli nekretninu koja po svemu odgovara vašim željama, osim što je starijeg datuma izgradnje.

Koliko god se može činiti romantičnom pomisao o renoviranju stare kuće, dvaput razmislite prije nego počnete čupati stare instalacije, mijenjati pločice u kupaoni ili kuhinjske elemente.

Prva stvar koju trebate provjeriti kod stare kuće su temelji i osnovna struktura kuće.  Ako su temelji ili nosivi zidovi ozbiljno oštećeni, najčešće kao rezultat štete od vode, popravci bi mogli biti prilično skupi.

S druge strane, ako kuća koju namjeravate kupiti ima takvih problema, ne znači da automatski trebate odustati od kupnje ukoliko prodavatelji taj manjak uračunaju u cijenu i ona bude u skladu sa stvarnim stanjem kuće. Također, ukoliko je riječ o kući koja ima visoku historijsku vrijednost, to može biti dobra kompenzacija za strukturalna oštećenja. Originalni podovi od hrastovine, dekorativna drvenarija ili neki slični elementi koji se ne mogu tako lako pronaći također su dobar razlog da ne odustanete prebrzo od starine i odlučite se za nešto novije i jeftinije.

Ukratko, najvažnije je da odmjerite odnos troškova renoviranja i postojećih kvaliteta starije kuće, poput određenog šarma i atmosfere koji su vas možda primarno i privukli tome da razmatrate starinu.

Također, provjerite i prijašnje renovacije, koliko ih je bilo i kakve su bile, ako je kuća renovirana previše puta moguće da nije zadržala puno od originalnog stila, a osim toga puno prijašnjih renovacija znači vjerojatno i da postoje ozbiljni problemi s kućom, pa je u tom slučaju možda bolje propustiti priliku.

Sljedeća stvar koju trebate razmotriti prije nego se odlučite za staru kuću kojoj je potrebna renovacija je da li takva nekretnina odgovara vašem stilu života. Mnoge starije kuće imaju elemente koje se ne uklapaju baš najbolje u moderni stil života.

S druge strane, uz malo kreativnosti, postoji mnogo načina da se neke tipične značajke starih kuća pretvore u prednost nakon renovacije. Primjerice, nemojte odustati od neke kuće samo zato što ima puno malih prostorija. Ako postoji zid između blagovaonice i kuhinje,  moguće je da se bez većih problema zid može srušiti, kako biste na taj način dobili jednu veću prostoriju koja je u skladu s modernijim stilom života. Također, uvijek možete iskombinirati dvije manje spavaće sobe ako se nalaze jedna uz drugu u jednu veću.

Naposljetku, kada renovirate staru kuću, kako biste izveli stvari kako treba, od nekih elemenata morat ćete se rastat ukoliko nisu u dovoljno dobrom stanju. Možda ćete to učiniti teška srca, no ako je primjerice okvir ulaznih vrata jako oštećen i može ugroziti sigurnost stanara, bez obzira koliko je originalan, svakako je bolje obnoviti ga makar se time izgubi njegov starinski šarm.