U Narodnim novinama br. 41/17. od 27.04.2017. objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (u nastavku: Pravilnik o PDV–u), a čije su odredbe stupile na snagu i primjenjuju se od 1. svibnja 2017. godine.

Jedna od najznačajnijih izmjena je u članku 35. Pravilnika o PDV–u, a odnosi se na mjesto obavljanja usluga (oporezivanja) u svezi iznajmljivanja pokretne materijalne imovine te plovila (sa ili bez smještaja) u skladu s Pravilnikom o uvjetima za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila.

Značajna novost po ovom pitanju je da mjesto oporezivanja ne određuje isključivo mjesto ukrcaja putnika, već porezna obveza u Republici Hrvatskoj nastaje prema razmjernom dijelu vrijednosti ugovorene usluge najma plovila za dane koje je plovilo provelo na teritoriju Republike Hrvatske (što uključuje dan uplovljavanja u RH i dan isplovljavanja iz RH u odnosu na ukupno trajanje najma plovila). Navedena izmjena vjerojatno je inicirana činjenicom da nemali broj plovila vrši ukrcaj u susjednim zemljama članicama EU (Slovenija, Italija) ili u trećim zemljama (npr. Crna Gora) i nakon toga uplove na teritorij RH i gledano na broj ukupno ugovorenih dana najma plovila značajan dio tog vremena proveden je na teritoriju RH, a da pri tom u RH nije nastajala porezna obveza tj. RH nije imala pravo na naplatu razmjernog dijela PDV–a.

Za porezne obveznike koji vrše uslugu najma plovila, a registrirani su izvan država članica EU, navedeno znači da se u RH moraju registrirati za potrebe dobivanja PDV identifikacijskog broja i moraju angažirati poreznog zastupnika koji će u njihovo ime podnositi prijavu PDV–a. Porezni obveznici iz drugih država članica EU nemaju zakonsku obvezu angažiranja poreznog zastupnika (mogu, ali ne moraju), ali imaju obvezu registracije i redovnog podnošenja poreznih prijava.

Navedena izmjena Pravilnika o PDV–u je dosta značajna i pretpostavljamo da istu nije bilo lako niti usvojiti u ovom obliku, stoga je zakonodavac za 2017. godinu ostavio jednu prijelaznu i vrlo bitnu odredbu u kojoj je navedeno da se na usluge iznajmljivanja plovila koje su ugovorene do 30. travnja 2017. godine primjenjuju odredbe „starog“ Pravilnika o PDV–u tj. onog koji se primjenjivao do 30.04.2017. godine (dakle, mjesto oporezivanja najma plovila je tamo gdje je ukrcaj putnika stvarno izvršen).