Općenito se izmjenama i dopunama nastoji na globalnoj razini sprečiti premještanje dobiti te će se onemogućiti odnosno obeshrabriti premještanje dobiti ostvarene na području Republike Hrvatske na područje neke druge države

 

U paketu izmjena i dopuna raznih zakona vezanih uz najavljeno porezno rasterećenje našao se i Zakon o porezu na dobit. Donosimo kratki sažetak najvažnijih novosti koje su za većinu poreznih obveznika, pogotovo malih, ipak manje bitne od ostalih promjena.

Jedna od prisilnih novosti je da će se se otpisi potraživanja koji su potvrđeni u skladu s posebnim propisom o stečaju potrošača i posebnim propisom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (čitaj „Lex Agrokor“) smatrati porezno priznatim i to već kod podnošenja prijave poreza na dobit za 2018. godinu i dalje.

Širi se i dosadašnja obveza plaćanja poreza po odbitku po stopi od 20% ako se vrše isplate osobama s područja nekooperativnih država (porezne oaze) pa se tako isti plaća i na kamate, dividende, autorska prava i druge naknade.

Zakonom se pojednostavljuje postupak oporezivanja u slučaju kada ugovorenu naknadu za nastupe inozemnih izvođača (umjetnika, zabavljača i sportaša) koriste inozemne osobe koje nisu fizičke osobe te se daje mogućnost oporezivanja porezom po odbitku u skladu s OECD-ovim Modelom ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Porez po odbitku plaća se po stopi od 15% na naknade za nastupe.

Obzirom da u poreznom sustavu Republike Hrvatske već postoje pravila vezana uz odbitak kamata kao i opće pravilo protiv zlouporabe te mogućnost oporezivanja nerezidentnog društva, ne očekuje se utjecaj na prihode od poreza na dobit nakon uvođenja navedenih odredbi. Međutim, očekuje se uspostava pravednijeg sustava oporezivanja dobiti. 

Općenito se izmjenama i dopunama nastoji na globalnoj razini sprečiti premještanje dobiti te će se onemogućiti odnosno obeshrabriti premještanje dobiti ostvarene na području Republike Hrvatske na područje neke druge države. Isto se odnosi na usklađivanje s Direktivom Vijeća (EU) 2016/1164 o utvrđivanju pravila protiv praksi izbjegavanja poreza kojima se izravno utječe na funkcioniranje unutarnjeg tržišta, a promjene se odnose na: Opće pravilo o suzbijanju zlouporabe, Pravilo o ograničavanju kamate (ograničavanje porezno priznatih troškova zaduživanja), Pravilo o kontroliranim stranim društvima (problem oko društava ili poslovnih jedinica smještenih u državama bez poreza), Hibridnu neusklađenost i Izlazno oporezivanje.

Tematika premještanja dobiti je preopširna da bi se obradila u ovom članku pa preporučamo da se u slučaju takvih pojava obratite svojim računovođama ili poreznim savjetnicima koji će biti bolje upućeni u problem.