„Zastupnik osiguratelja mi sugerira da sklopim osiguranje obiteljskog paketa, koji obu­h­vaća nekoliko predmeta osiguranja kao kućanstvo, kasko osi­guranje vozila, vikendicu… i da ću onda biti osiguran u okviru tzv. obiteljskog paketa, što će mi omogućiti značajan popust od 30% na sva osiguranja. Pri tome mi nudi osiguranje na deset go­di­na, a samo kasko osiguranje na godinu dana, jer ono ne može na deset godina… Kakav je to ugo­vor o osiguranju obiteljskog pa­keta i zašto kasko osiguranje ne može u obiteljskom paketu na de­­set godina ?“.

Ugovor o osiguranju je to­čno definiran u Zakonu o obve­znim odnosima i zna se što ugo­vor mora sadržavati. Osigu­ranje obiteljskog paketa nije nikakav ugovor o osiguranju, već se radi o prodajnom modelu, dakle, premijskom okviru za nekoliko ugovora o osigura­nju, koji ima za cilj koncentrirati ugovore o osiguranju raz­nih vrsta osiguranja, koje ima (ili može imati) neka obitelj (zato “obiteljski paket”), kako bi se osiguraniku mogao odob­riti popust na sva osiguranja obuhvaćena tim paketom. Ina­če, svako osiguranje predstavlja poseban samostalan ugovor o osiguranju: ugovor o kasko osi­guranju, ugovor o osi­gu­ranju ku­ćanstva, ugovor o osiguranju od požara, ugovor o osiguranju
od nezgode, itd.

Svaki taj ugovor ima vlastite uvjete osiguranja, koje ćete do­biti kod potpisa ponude ili po­lice osiguranja. Za svaku vrstu osiguranja iz obiteljskog paketa vrijede propisi i odredbe uvjeta osiguranja koje se odnose na tu vrstu osiguranja. Za svaku vr­stu osiguranja osiguratelj ispo­stavlja posebnu policu kao is­pra­vu o sklopljenom ugovoru o osiguranju određenog predmeta. Nema nikakve zapreke da se ugovor o kasko osiguranju, sklopljen u okviru obite­ljskog paketa, također ugovori na deset godina. No, osiguratelj kasko osiguranje motornog vo­zila vjerojatno ne želi sklapati na vremenski period dulji od godine dana, pa shodno tome i za kasko osiguranje u okviru obiteljskog paketa ugovara rok trajanja na jednu godinu, iako su druge vrste osiguranja u ok­viru obiteljskog paketa ugovo­rene na deset godina.