Novaca nema, nigdje ne radi – hoće li završiti u zatvoru ako nema novaca za platiti regres osiguratelju?

 

Naš čitatelj D.C. postavio je niz pitanja vezano za svoj slučaj:

Vozio je automobil vlasništvo njegove  majke; uzrokovao je prometnu nesreću sletjevši u jarak; u nesreći je stradala njegova punoljetna suputnica; on je bio pod utjecajem alkohola (1,71 promil), a i suputnica je bila pod utjecajem alkohola; zadobila je teže ozljede;

Najprije obećala da neće tražiti naknadu štete, ali, kad je u pitanju novac, i ljubav puca, pa je ona – nakon što je polica osiguranja istekla – podnijela osiguratelju odštetni zahtjev; osiguratelj kod kojega je vozilo bilo osigurano sada mijenja ime; koliku će odštetu dobiti oštećena koja je – kaže – i sama kriva za nezgodu i štetu; osiguratelj mu je već poslao obavijest da će od njega tražiti povrat isplaćene odštete; novaca nema, nigdje ne radi – hoće li završiti u zatvoru ako nema novaca za platiti regres osiguratelju?


Pa pođimo redom:

Oštećena je zasigurno i sama doprinijela nastanku štete (nevezivanje sigurnosnim pojasom, alkohol), što će osiguratelj uzeti u obzir kod određivanja iznosa odštete.

Kolika će biti odšteta – ovisi o ozljedama i liječničkom nalazu i mišljenju koje će liječnici dati.

To što je polica osiguranja koja je u vrijeme nezgode vrijedila istekla, a oštećena kasnije podnijela odštetnih zahtjev nije bitno.

Štetni događaj je nastao u vrijeme valjanosti police osiguranja, pa pokriva odštetni zahtjev (oštećena naknadu može potraživati u okviru zastarnog roka); što je osiguranje bilo sklopljeno kod osiguratelja koji se zvao „JO“, a sada se zove „A“ ne mijenja ništa na stvari, jer je „A“ isti osiguratelj koji je bio i u vrijeme nastanka osiguranog slučaja.

Osiguratelj ima pravo regresirati od D.C. iznos isplaćene odštete oštećenoj suputnici, ali ne više od iznosa 12 prosječnih neto plaća u Republici Hrvatskoj, prema zadnjem izvješću DZS-a; ako D.C. nema sredstava – imovine, plaće, drugih prihoda – osiguratelj neće moći ostvariti naplatu regresa, ali zbog te činjenice D.C. neće završiti u zatvoru.

Ako osiguratelj tuži i dobije presudu – vrijeme zastare za potraživanje regresnog iznosa utvrđeno presudom iznosi deset godina, što znači da bi osiguratelj mogao kroz to vrijeme ostvariti regres od D.C. od njegovih primanja koja će imati u tom vremenu.