„Gotovo točno prije tri godine imao sam prometnu nesreću u vozilu kojim nisam upravljao ja već moj prijatelj. U nezgodi sam zadobio tjelesne ozljede, zbog kojih sam bio na operaciji i rehabilitaciji (lom rebara, lom nadlaktice desne ruke, razne ogrebotine po tijelu, posebno razderotinu kože na glavi). Dokumentaciju sam pripremio radi zahtjeva za naknadu štete od osiguratelja X, kod kojega je moj prijatelj imao osiguranje od automobilske odgovornosti i tada sam vidio, a što ni moj prijatelj nije znao, da na polici obveznog osiguranja postoji jedna stavka koja glasi : s“Autonezgoda za vozača i 4 putnika uz osigurnine po osobi za slučaj smrti 40.000 kn ili trajnog invaliditeta 80.000 kn“ s naznakom premije od 118,80 kn, koja je plaćena u ukupnoj svoti premije za osiguranje kod registracije vozila. Moj prijatelj tvrdi da nikakve uvjete nije dobio za tu vrstu osiguranja, a niti se polica poziva na uvjete osiguranja... Mene zanima da li imam pravo na naknadu po osiguranju od nezgode i da li mi je pravo zastarjelo...“,K.S.

Primjer našeg čitatelja dokazuje koliko su vozači kod sklapanja ugovora aljkavi: ne potrude se ni pročitati policu osiguranja, dakle ugovor, kojim su im regulirana prava i obveze iz tog ugovora. Kod obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti desetljećima se uobičajio običaj da osiguratelji, uz osiguranje o odgovornosti za štetu, osiguravaju vozača i su/putnike od posljedica automobilske nezgode koje se očituju kao smrt ili invaliditet. Kako je ta vrsta osiguranja uklopljena u polici obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti vozači je niti ne zamjećuju, a vrlo često nisu kod osiguranja ni pitani žele li to osiguranje ili ne (naime, ta vrsta osiguranja je dobrovoljna).

Osiguranje osoba (vozača i suputnika) od posljedica nesretnog slučaja spada u osiguranje osoba, za koja vrijede drugačija pravila od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Suputnik, osiguranik po osiguranju od posljedica nezgode, ima pravo na isplatu osigurnine po toj vrsti osiguranja i to pored prava na naknadu štete od vozača koji je uzrokovao prometnu nezgodu (kumuliranje ova dva prava). Zastara po osiguranju od nezgode nastupa protekom tri godine, ali računajući od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala (usp. čl. 234., st.1. Zakona o obveznim odnosima).

Dakle, može se zaključiti da tražbina našeg čitatelja na isplatu osigurnine iz osiguranja od posljedica nezgode u vozilu – nije nastupila. Po kojim uvjetima će osiguratelj obračunati iznos osigurnine, u situaciji kad nije predao uvjete osiguranja ugovaratelju-vozaču, ako ovaj to dokaže – posebno je pitanje, koje traži detaljniji i sofisticiraniji odgovor.