Kao mjera kojom se nastoji potaknuti demografska obnova, 05. srpnja 2017. na snagu je stupio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita. Cilj Zakona je omogućiti građanima da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje kupnjom prvog stana/kuće, kupnjom većeg stana/kuće odnosno gradnjom kuće.

Kako bi ostvarili pravo na subvencije, građani trebaju imati prebivalište na području RH, biti kreditno sposobni i biti mlađi od 45 godina, a njihov supružnik (partner) u vlasništvu ne smije imati stan/kuću ili može imati samo jedan stan/kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana/kuće.

Cijena stana ili kuće (s PDV–om) po m² neto korisne površine ne smije biti veća od 1.500 eura u kunskoj protuvrijednosti. Ukoliko je cijena veća, razlika se ne subvencionira.

Subvencije se odobravaju za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i čiji rok otplate nije kraći od 15 godina. Stambeni kredit može biti veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Efektivna kamatna stopa (EKS) na kredit prve četiri godine njegove otplate ne može biti viša od 3,75 % godišnje.

Subvencije pokrivaju polovicu mjesečnih obroka ili anuiteta prve četiri godine otplate. Rok subvencioniranja duži je za jednu godinu otplate ako je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog kućanstva osoba s invaliditetom od najmanje 50%. Ako se obitelj korisnika kredita poveća u roku trajanja perioda subvencioniranja, rok subvencioniranja duži je za dvije godine po svakom živorođenom ili posvojenom djetetu.

Zahtjev za subvencioniranje kredita zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj kreditnoj instituciji. Zahtjev za subvencioniranje kredita mora sadržavati ime, prezime, prebivalište i OIB korisnika kredita te iznos kredita koji se traži i rok njegove otplate. Uz zahtjev za subvencioniranje kredita potrebno je priložiti:

– presliku osobne iskaznice,

– predugovor – ugovor o kupoprodaji stana ili kuće,

– presliku zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća koju namjerava kupiti/graditi kuću

– potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom

– javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja

– javnobilježnički ovjerenu izjavu supružnika (partnera) da nema drugi stan ili kuću u vlasništvu ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće.

Broj subvencioniranih kredita je ograničen, država je u ovoj godini osigurala 17,5 milijuna, a subvencije kredita odobrava se prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN. U slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.