„S osigurateljem X imam sklopljen ugovor o osiguranju kuće na neodređeno vrijeme. Kako nisam zadovoljan postupkom osiguratelja kod zadnje štete koju sam imao zbog jake orkanske bure, kojom prigodom mi je djelomično oštećen krov kuće, želim raskinuti ugovor. Zanima me da li to mogu i kako se to može učiniti...?“, C.Z.

Svakako, naš čitatelj ima pravo na raskid ugovora. Ugovor o osiguranju sklopljen na neodređeno vrijeme mogu raskinuti obje stranke ugovora, dakle, i osiguratelj i ugovaratelj osiguranja (osiguranik).

Postupak raskida takvog ugovora propisana je u čl. 946., st.2. Zakona o obveznim odnosima: najprije treba utvrditi kad dospijeva ugovorena premija; to se vidi iz police osiguranja; naime, obično premija kod takvih ugovora dospijeva na određeni datum u godini (u ugovorima se koristi uobičajeno termin premija za tekući period osiguranja dospijeva...); nakon utvrđivanja dana kad dospijeva premija osiguratelju se mora uputiti pismeno kojim se obavještava o raskidu ugovora; to pismeno se mora uputiti osiguratelju najkasnije tri mjeseca prije dospjelosti premije ( što znači da se obavijest o raskidu može uputiti i ranije, ne čekajući krajnji rok od tri mjeseca prije dospijeća premije); ugovor će biti raskinut danom dospjelosti premije; najbolje je pismeno poslati preporučeno s povratnicom, kako bi se osigurao dokaz o poštivanju propisanog postupka raskida.U pismu osiguratelju ne morate navesti razloge zbog kojih raskidate ugovor, jer ZOO ne postavlja nikakav uvjet za raskid, pošto se radi o pravu svake ugovorne strane na raskid ugovora sklopljenog na neodređeno vrijeme.