26.07.2007.
Kako uspjeti u životu?
U subotnjem izdanju naše lokalne tiskovine objavljen je razgovor sa gospođom Žuži Jelinek, kako piše-legendom hrvatske mode i autoricom više knjiga. Članak je naslovljen, prilično hrabro, sa: Pet pravila za uspjeh. Upada u oči velika slika nasmijane gđe. Jelinek. Tko bi odolio?
Pet pravila prenosim kako ne bi ostali uskraćeni za znanje: "Za uspjeh u životu treba pet stvari: prvo treba imati hrabrosti. Ne možeš uspjeti ako se svega bojiš. Broj dva - treba biti uporan. Treće - treba držati svoju riječ. Kad se nešto kaže i obeća, iza toga treba stajati. Četvrto - treba biti pošten. Peto, što je najvažnije, uvijek treba biti nasmijan…."
Sada ih možete početi prakticirati. I možda ćete uspjeti u životu. Hmmm… Ali što to znači?
Čitajući da pronađem nešto "dublje" o tom uspjehu naišao sam na još zanimljivih savjeta. Nažalost, samo za žene.
Kao naprimjer:
- Uvijek treba imati lijepu frizuru, biti lijepo odjevena, dotjerana. Već ujutro treba se našminkati. Onu ženu koja je uvijek dotjerana svi više cijene. Djeca, suprug i okolina vole vidjeti lijepu i elegantnu ženu.
Ili:
- Mužu nikada ne treba prigovarati, kad traži seks treba mu ga pružiti, premda vam nije do toga, kuhati mu uvijek ono što on najviše voli i biti nasmiješena. Ako muškarac ima topli dom, neće ga napustiti.
Te najzad:
Smatrate da nevjeru treba tolerirati?
- Apsolutno. Muškarci su drukčije građeni od nas(žena). Imaju veću potrebu za seksom nego mi.
Iako je pobožno slijedila gotove sve ove savjete, Vlatka Pokos nedavno se našla daleko od propisanog uspjeha. A zašto? Jer je imala veću potrebu za seksom od svog 30 godina starijeg muža. Nakon zadovoljenja se lijepo našminkala i obukla, nasmijala te došla u svoj topli dom da mužiću skuha omiljeno jelo. Da bi je njen dragi i voljeni suprug istog trena iz njega naglavačke izbacio. (A čujem neke žene da govore: tako joj i treba.) U čemu je problem, dragi Vi? Što ne valja sa savjetima?
Tamo negdje davne 1879, još u 19. stoljeću, napisao je jedan gospodin, Henrik Ibsen dramu "Lutkina kuća", za koju vjerujem da je još uvijek dio školske literature. U njoj glavni lik, Nora, nakon što je slijedila skoro sve navedene savjete, shvaća da je potratila život i da nikada nije radila ništa svoje. Da se pretvorila u napirlitanu djevojčicu koja bezrezervno povlađuje svom mužu. Tada je napustila i njega i djecu te krenula u svoj život, gdje je osobna zadovoljština važnija od majčinske, bračne i svih ostalih "dužnosti". Tada je drama izazvala skandal, jer je dirnula u nepisana pravila društvenog potlačivanja žena, koje su se, nakon nje, u većem broju usudile postavljati pitanja. A to nije bilo dobro za dominaciju muškaraca. Otprilike u isto vrijeme razvio se i pokret za jednakost spolova i , na veliku sreću, polučio neke rezultate.
A nama se, 2007., kao savjet daje da žena treba prakticirati seks, iako joj do toga baš i nije stalo! To bi bilo nešto kao dobrovoljno silovanje, dragi Vi? Paradoks uzorne građanke? Silovanje sa smiješkom, lijepom frizurom, u toplom domu? Pod krinkom smiješka i ugodne vanjštine, krije se teška malograđanština za koju sam vjerovao da je dekretom osuđena prije više od 100 godina.
Zašto bi se žene trebale šminkati odmah ujutro? Ako žive s kretenom koji to "cijeni", onda žive s kretenom. Zašto bi mu još morale kuhati i širiti mu noge kada on to zaželi? Jer ih zbog toga neće napustiti?? I što će onda? Umrijeti od gladi?
Kako se Žuži osjećala dok je pristajala na seks, iako joj baš i nije bilo do toga? Kao da uspijeva u životu? Ne mogu vjerovati da žena drugim ženama daje takve savjete! Zar zbilja nema drugog puta do života u braku koji je mješavina prostitucije i restorana po narudžbi? Zar ne vidi da nisu svi mužići blagi, dobronamjerni i bogati? Ovdje se ženama zabija prst u guzicu kao pozdrav. Mlati ih se jer su se skinule u toples. Vrijeđa ih se u Saboru! Kakve su to gluposti o eleganciji? Savjet je-trpite? No… Svatko ima svoje lice, međunožje i glavu. Tko voli, nek' izvoli. I snosi posljedice.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Chutney od smokava
Chutney je pikantni slatko-kiseli umak od zrelog voća, povrća i začina koji oplemenjuje brojna jela
Sezonska kuhinja
Kolač od krušaka, čokolade i lješnjaka
Kruška je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje. Redovita konzumacija kruške može poboljšati probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i podržati zdravlje srca
Sezonska kuhinja
Jastučići punjeni amulama
Plodovi amule poznati su pod različitim imenima poput divlja šljiva, ciborica, dženerika, arzelinka te brojnim drugim. Amula dozrijeva od srpnja do rujna. Zreli su plodovi slatko-kiselkasti i sočni