26.10.2000.
Kalcij
Kalcij je najzastupljeniji mineral u čovjekom tijelu. Svega 1% ovog minerala nalazi se u mekim tkivima i tekućinima dok je čak 99% utaloženo u kosti i zube. Kalcij je odovoran za tvrdoću i snagu kosti te za pravilnu građu koštanih gredica koje kostima daju primjerenu elastičnost. Stoga je jasna važnost kalcija u svakodnevnoj prehrani, a posebno u onim dobnim skupinama u kojih dolazi do značajnijeg stvaranja novog koštanog tkiva ili pojačanog razaranja postojećeg. Iako su procesi stvaranja i razaranja kosti donekle zastupljeni tijekom cijelog života, adekvatan unos kalcija posebno je bitan u dječjoj dobi i pubertetu, u žena u menopauzi, ljudi starijih od 65 godina života te u razdoblju liječenja i rehabilitacije nakon prijeloma kosti. Nedostatak kalcija manifestira se smanjenim rastom kosti i slabošću koštanog aparata te gubitkom kvalitetne koštane strukture i koštane mase («osteoporoza») s posljedičnom sklonošću prijelomima (posebno dugih kosti). U bolesnika s prijelomom kosti nedostatak kalcija produžiti će formiranje koštanog «kalusa» (koštanog ožiljka) i pospješiti stvaranje nekvalitenije strukture nove kosti. Nažalost, nedostatna prehrana kalcijem nije rijetka i smatra se da čak 5% do 15% ljudi koji pripadaju rizičnim dobnim skupinama (posebno žene u menopauzi i stariji ljudi) u svakodnevnoj prehrani ne unosi dovoljnu količinu kacija. Kalcijem bogate namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, plava riba te tropsko voće i one bi morale biti značajnije zastupljene u dnevnoj prehrani u navedenim dobnim populacijama kao i u rekovalescenta. Također, treba napomenuti da postoje i posebni farmakološki proizvodi na bazi kalcija kao i različiti prehrambeni pripravci obogaćeni ovim mineralom s kojim se može jednostavno nadoknaditi nedostatak kalcija, ali i ostalih značajnih minerala (fosfor !).