Naš čitatelj M.P. se spori s osigurateljem kod kojega ima potpuno kasko osiguranje svoga, dvije godine starog, vozila. Naime, osiguratelj „mi osporava isplatu cjelokupnog računa za polomljeno vjetrobransko staklo mog vozila…jer, kažu, oštećeno vjetrobransko staklo je bilo „zamjensko“, a meni je sada ugrađeno originalno staklo. I to bih razumio da sam platio manju premiju, ali sam platio punu premiju na temelju vrijednosti novoga vozila…ni ja nisam znao da mi je staklo na vozilo zamjensko jer sam i kupio vozilo kada je bilo staro nešto manje od 2 godine… Ne znam što se sutra može opet pojaviti kao „zamjenski“ dio. Čemu ugovaram kasko?...“

Pri odgovoru na postavljeno pitanje “da li osiguratelj ima pravo odbiti od originalnog računa za ugrađeno originalno vjetrobransko staklo razliku cijene i platiti naknadu samo u visini vrijednosti oštećenog zamjenskog dijela?” treba poći od odredbi uvjeta za kasko osiguranje, dakle, ugovora o osiguranju.

U uvjetima za kasko osiguranje (M.P ne navodi kod kojeg osiguratelja je osiguran, ali odredba je manje-više ista kod svih osiguratelja), kad se radi o tzv. djelomičnim oštećenjima vozila, određeno je da je obveza osiguratelja izvršiti naknadu – odnosno isplatiti osigurninu – “prema visini troškova popravka, umanjenih za tržišnu vrijednost ostataka dijelova koji se zamjenjuju… Od iznosa troškova za nabavku novih dijelova radi zamjene oštećenih… ne odbija se odgovarajući iznos na ime umanjenja vrijednosti zamijenjenih dijelova zbog istrošenosti, osim…kod guma, cerada i akumulatora”. Prema tome, iako je oštećeno zamjensko vjetrobransko staklo, a osiguranik nije znao da je zamjensko, zamijenjeno izvornim vjetrobranskim staklom, osiguranik ima pravo na naknadu učinjenog troška za nabavku originalnog vjetrobranskog stakla, bez umanjivanja iznosa učinjenog troška.