“Imao sam obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti kod osiguratelja X. Uzrokovao sam štetu drugom vozaču, a prema policijskom izvješću bio sam po utjecajem alkohola u granici 0,6 promila. Osiguratelj je tražio da platim regres štete koju je on isplatio oštećenom vozaču, jer da sam bio pod utjecajem alkohola preko dozvoljene granice. Mislim da 0,6 promila alkohola nije bilo u uzročnoj vezi s nezgodom, već naglo kočenje vozača ispred mene. Zanima me zašto me je osiguratelj regresno tužio pred sudom u Zagrebu, a ne u R., gdje je sklopljena polica osiguranja…Vođenje spora u Zagrebu mi stvara niz poteškoća koje bih izbjegao da sam tužen u R. gdje stanujem…”, B.S.

Osiguranje od automobilske odgovornosti jeste obvezno, obveza je propisana Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu. Međutim, to osiguranje je ugovorno, nastaje tek kad se potpiše ugovor o osiguranju (ili, kako kaže čitatelj, kad je sklopljena polica osiguranja). Ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti uređen je uvjetima osiguranja, koje unaprijed jednostrano donosi osiguratelj. U uvjetima osiguranja osiguratelja X, kojega spominje čitatelj, lijepo stoji klauzula: “U slučaju da se unatoč nastojanja sporazumnog rješenja spora sukladno gornjem opisu obveznog postupanja ne uspije postići mirno rješenje spora, za sudske sporove ugovara se mjesna nadležnost suda u Zagrebu”.

Dakle, ugovorom o osiguranju stranke su ugovorile da se sporovi iz ugovora rješavaju pred mjesno i stvarno nadležnim sudom u Zagrebu. Kako je regresni spor kojega osiguratelj vodi protiv svoga osiguranika spor koji se temelji na ugovoru o osiguranju (gubitak prava iz ugovora o osiguranju), to je osiguratelj s pravom tužio svoga osiguranika pred sudom u Zagrebu. Iz pregleda uvjeta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti vidimo da je klauzula o mjesno nadležnom sudu u Zagrebu iznimka i da uglavnom svi osiguratelji ugovaraju nadležnost suda prema mjestu sklapanja ugovora o osiguranju (klauzula uvjeta glasi: “U slučaju spora između ugovaratelja osiguranja odnosno osiguranika i osiguratelja, nadležan je stvarno nadležni sud prema mjestu sklapanja ugovora o osiguranju”) što je puno povoljnije za osiguranika. No, o tome bi trebalo razmišljati prije sklapanja ugovora o osiguranju, odnosno, klauzula o mjesno nadležnom sudu također bi trebala biti jedan od konkurentskih razloga osiguranja kod određenog osiguratelja.