Kolektivni ugovor ugostiteljstva se primjenjuje na sve pravne i fizičke osobe iz ove djelatnosti, bez obzira što većina poslodavaca nije izravni potpisnik ovog ugovora

 

 

Ministar rada i mirovinskog sustava donio je odluku o proširenju primjene Dodatka I. o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovor ugostiteljstva, slijedom koje za sve obrtnike i druge poslodavce obveza obračuna viših osnovnih plaća započinje od 1. lipnja 2019. godine. Svi poslodavci koji obavljaju djelatnost u odjeljcima NKD-a 2007, 55 i 56 (smještaj te priprema i usluživanje hrane i pića) moraju uzeti u obzir Kolektivni ugovor ugostiteljstva u dijelu koji se odnosi na obračun najniže plaće. Za utvrđivanje najniže plaće bitna je osnovna plaća objavljena u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva.

 

Kolektivni ugovor ugostiteljstva sklopljen je u ožujku 2018. godine te je izmijenjen u veljači 2019. godine i tako izmijenjen postao je obavezan za potpisnike i sve njihove članove od 1. travnja 2019. godine. Potpisnici su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sa strane radnika te Hrvatska udruga poslodavaca u ime svojih članova poslodavaca. Izmjena se odnosi na povećanje najmanjih iznosa osnovne plaće za tipične poslove razvrstane u tri grupe:

  • Jednostavni poslovi – npr. poslovi sobarice, nosača prtljage i drugi slični poslovi – bruto plaća 3.750,00 kn
  • Manje zahtjevni poslovi – npr. poslovni pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionera, pomoćnog skladištara i drugi slični poslovi - bruto plaća 4.1000,00 kn
  • Zahtijevniji poslovi – npr. poslovi konobara, kuhara, slastičara, recepcionera i drugi slični poslovi – bruto plaća  4.950,00 kn.

 

Kolektivni ugovor ugostiteljstva je kolektivni ugovor s proširenom primjenom, što znači da se primjenjuje na sve pravne i fizičke osobe iz ove djelatnosti, bez obzira što većina poslodavaca nije izravni potpisnik ovog ugovora.  Plaća se u smislu kolektivnih ugovora uvijek smatra bruto plaćom.

 

Kako se bliži sezona intenzivnog zapošljavanja u turizmu, posebice sezonskog tipa, vrlo je bitno upoznati poslodavce na ovu obvezu. Iako, s obzirom na očiti nedostatak radne snage u turizmu, vrlo je vjerojatno da će prosječne plaće premašivati prethodno navedene iznose.