„Stradala sam u prometnoj nezgodi kao suvozač u vozilu kojim je upravljao moj suprug, kod kojega sam i zaposlena, a i nezgoda se dogodila dok smo bili na službenom putu. Zadobila sam višestruke ozljede, zbog kojih se liječim već skoro godinu dana. Za nezgodu je kriv moj suprug, koji je po obveznom osiguranju osiguran kod osiguravajućeg društva X. Zanima me imam li pravo na naknadu štete kao supruga vozača i po kojim osiguranjima, jer imamo nekoliko polica osiguranja od nezgode: osigurani su putnici u vozilu, moj suprug je obrtnik pa me je kao svoju zaposlenicu također osigurao po kolektivnoj polici na dosta veliki iznos, ja imam privatno osiguranje života i nezgode. Mogu li dobiti naknadu štete po polici obveznog osiguranja supruga i naknadu po navedenim policama osiguranja od nezgode ili moram izabrati što mi se više isplati,...“, A.I.

Naša čitateljica, bez obzira na to što je u trenutku nastanka štetnog događaja bila supruga vozača-štetnika ima svojstvo treće osobe po odredbama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, pa prema tome ima pravo na naknadu štete koju joj je uporabom motornog vozila uzrokovao njezin suprug i to od osiguratelja kod kojega je suprug sklopio ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti.

Sukladno odredbi čl. 972. Zakona o obveznim odnosima (“Pravo na naknadu od treće osobe odgovorne za nastupanje osiguranog slučaja pripada osiguraniku, odnosno korisniku nezavisno od njegova prava na osigurani iznos”), A.I. ima pravo dobiti osigurninu od svih osiguratelja kod kojih ima osiguranje od posljedica nesretnog slučaja. Isplatom osigurnine ti osiguratelji ne stječu nikakvo pravo regresa prema suprugu – štetniku, što znači da A.I. ima pravo kumulirati prava i dobiti naknadu štete od osiguratelja odgovornosti svoga supruga, ali i pravo na osigurninu kod svih osiguratelja po svim policama osiguranja od posljedica nesretnog slučaja.