Neki ponosni sugrađani su izjavljivali da “Nije Rijeka odsječena od kopna, nego je kopno odsječeno od Rijeke”.


Naše gorane je ponovo zatrpao snijeg. Iako je sada sunčano, protekli tjedan pro­­veli su lopatajući smrz­nutu vodu. Sreća nikako da se os­mjehne tom kraju. 

Prošle godine tamo su, ledenom kišom, uništene go­mile drveća i električnih instalacija. Neki šumari go­vore da će za obnovu biti potrebno 20-tak godina. Elek­tričari su, srećom, kvarove popravili u roku nekoliko mjeseci. 

Vlada im je nedavno ukinula dobar dio izvora financiranja. Nedavno u novinama čitam da se zatvara proizvodnja posljednjeg goranskog sjemenskog krumpira. Izgorio je olimpijski centar na Bjelolasici, bez neke nade u skori oporavak. I sada, više od pola metra snijega.
 
Nije ni čudo da je taj dio Hrvatske rijetko naseljen, a i to tek posljednjih 300-tinjak ili 400-tinjak godina. Pri­m­jerice, stari Rimljani su taj kraj redovito zaobilazili u svim svojim putovanjima. 

- Si lud ići onuda, Jupi-tera ti? 
- Zašto, pa presiječemo put. 
- A ako nas napadnu div­lje zvijeri? Uhvati oluja? Za­padne snijeg? Hajdemo mi sigurnijim putem, uokolo. 
- Što, preko Dioklecijana?
- Da, do njega, i onda na sjever. 
- Pa to je nekoliko puta duže. 
- Ali još više od nekoliko puta sigurnije. 

Strah od potpune odsje­čenosti obistinio se proteklog tjedna kada su nas, usred velikog nevremena, zapljus­kivali naslovi: „Rijeka odsje­čena”. Ili „Rijeka odsječena od 'kopna'”. Dok se ostatak države koprcao u snijegu ili orkanskoj buri, u Rijeci nije bilo nekih prevelikih problema. I ovdje je doduše, sna­žno puhalo, ali nije to ništa na što nismo navikli. Tako da su ti bombastični naslovi o „odsječenosti“ nailazili na blago zbunjene izraze lica. Neki ponosni sugrađani su čak izjavljivali da „Nije Ri­jeka odsječena od kopna, nego je kopno odsječeno od Rijeke”. 

- Nije ni to nego su autobus i kamion zaglavili na autocesti. I onda nitko nije mogao proći pored njih. Pa se išlo na staru cestu. A ta­mo su pak, svi zaglavili. 
- Znači, nije do snijega? 
- Je, do snijega je. Ali je i ljudski faktor. Moglo se. 
- Vrijedi li to onda i za ci­jeli Gorski kotar? Nisu samo prirodni uvjeti? 
- Pa moglo bi se reći. Za­glavili kamion i autobus. 
- Onda da mijenjamo na­s­lov iz „Snijeg“ u „Lju­di“?
- Mijenjaj.