25.01.2001.
Mikrominerali
Glavni mikrominerali ili tzv. «elementi u tragovima» su željezo, jod, fluor, selen i cink. Ovi su minerali zastupljeni u ljudskom organizmu u relativno malim količinama, međutim, njihova je važnost za pravilno funkcioniranje organizma izrazito velika. Željezo je neophodno pri stvaranju hemoglobina, najvažnijeg dijela eritrocita, krvnih stanica koje prenose kisik, a također bitno je i u stvaranju nekih kemijskih spojeva koji sudjeluju u pravilnom iskorištavanju energetskih rezervi organizma. Nedostatak željeza prvenstveno se manifestira slabokrvnošću, a najčešće je prisutan u žena s obilnijim mjesečnicama i u bolesnika s kroničnim krvarenjima (npr. želučani vjed i sl.). Osnovi izvori željeza u svakodnevnoj prehrani su meso (uključujući i iznutrice), riba i zeleno povrće. Jod je sastavni sastojak svih hormona štitnjače, dakle, hormona koji reguliraju metabolizam i stvaranje energije te imaju ključnu ulogu u rastu i razvoju čovjekovog tijela. Nedostatak ovog mikrominerala dovodi do zaostajanja u rastu i razvoju u dječjoj dobi, pogoduje razvoju gušavosti i povezano je se nekim prirođenim greškama (npr. kretenizam). Nedostatak joda relativno je rijedak (obzirom da se brojni prehrambeni proizvodi obogaćuju jodom), a glavni izvori joda su kuhinjska sol i riba. Uz kalcij i fosfor, fluor je treći mineral koji čini koštano tkivo i zube (caklina). Nedostatak fluora povezan je s karijesom i slabošću zubnog tkiva, međutim obzirom da se gradska voda rutinski obogaćuje fluorom nedostatak ovog minerala također je rijedak. Selen je važan antioksidans i danas se vjeruje da je nedostak ovog elementa direktno povezan sa slabljenjem imunoloških (obrambenih) funkcija organizma. Selen nalazimo u ribljem mesu, kruhu i žitaricama. Cink je neophodan u procesu stvaranja i razgradnje bjelančevina, a prisutan je i u inzulinu. Nedostatak cinka uzrokuje slabokrvnost, niži rast i zaostajanje u razvoju, a najčešće je prisutno u djece s bolesima probavnog sustava ili u teških, kroničnih bolesnika. U svakodnevnoj prehrani glavni izvori cinka su žitarice i mahunarke.