Zašto Hrvatska plaća i jednu i drugu stranu? Nije li to poticanje ratova? Kako god da završi i za koga god da ste se borili, vaše penzije su sigurne.


Nedavno je javnost saznala da država, tj. oni, isplaćuju mirovine bivšim pripadnicima ustaške vojske. I to tako da je Centar Simon Wiesenthal iz Je­ruzalema, specijaliziran za otkrivanje i progon nacističkih ratnih zločinaca, pozvao hr­vat­skog premijera Zorana Milano­vića da ukine mirovine ustašama koje im je hrvatska država dodijelila nakon osamostalje­nja. Da tada je malo tko znao da se tako što radi. 

Zatim je T-portal objavio članak na tu temu, te priložio izvod iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz ožujka 2015. U izvodu se vidi ko­liko dobivaju korisnici kojima su mirovine priznate prema posebnim propisima. Na listi su, između ostalih, i 19.492 sudionika narodnooslo­bodi­lač­kog rata (partizana i partizanki) te “pripadnici domo­vinske vojske” (ustaše i usta­ši­ce) njih 8.995.

Dakle, djeca i unuci, te potpuni neznanci, plaćaju miro­vine bivšim pripadnicima za­raćenih strana. A zašto se to uopće čini? Zašto plaćamo te mirovine? 

Možemo reći da kada država ne bi plaćala neke mirovine, nitko se ne bi dobrovoljno javio u sljedeći rat. No, je li to i tako loša stvar? Kada bi ljudi znali da se rat ne isplati i da će bivši borci kasnije biti na pro­s­jačkom štapu, bi li to smanjilo broj ratova? Poznavajući ljudsku prirodu, možda i ne bi.
 
Za­to postoji ovaj alternativni plan – plaćanje boraca koji su branili domovinu.
 
No, zašto Hrvatska plaća i jednu i drugu stranu? Nije li to poticanje ratova? Kako god da završi i za koga god da ste se borili, vaše penzije su sigurne. 

“Imajući u vidu užasne rat­ne zločine što su ih ustaše po­činile u doba Nezavisne Dr­ža­ve Hrvatske vjerujemo da je tak­va politika duboko pogrešna, protivna načelima Repub­like Hr­vatske i užasna uvreda žrtvama ustaša, njihovim obi­te­ljima i svim Hrvatima s os­je­ćajem mo­rala i integriteta”, sto­ji u pismu kojega su poslali iz centra.

U nekom sljedećem ratu, uopće neće biti bitno koje su vrijednosti koje zagovara neka vojska: je li to istrebljenje cije­log jednog naroda ili borba za bratstvo i jednakost. Penzija će biti jednaka. Samo trunčicu viša za pobjednike. Poruka ko­ja se šalje, osim toga da, striktno financijski gledano, ideali uopće nisu bitni je strašna. Ra­tujte, samo ratujte. Svejedno je za koga. 

Tko zna kako bi bilo sa mi­rovinama daje pobijedila ova druga strana. Sasvim sigurno je da je pripadnici nekih manjina uopće ne bi primali jer bi odav­no bili mrtvi, jer su prošli fazu “čišćenja”. A ti koji čiste, sum­njam da bi plaćali svoje protivnike.