Kako mi je stan malen iznajmio sam i garažu u istoj zgradi i u njoj držim također stvari potrebne kućanstvu. Zanima me da li su mi u toj garaži osigurane stvari po postojećoj polici osiguranja kućanstva ili ih moram posebno osigurati?

 

„Imam osiguranje stvari u stanu, odnosno osiguranje kućanstva, kako piše u polici osiguranja kod osiguratelja X. No, kako mi je stan malen iznajmio sam i garažu u istoj zgradi i u njoj držim također stvari potrebne kućanstvu, kao što su bicikli, dječja kolica, usisavač, ponekad zimnicu i sl. Kad sam osiguravao kućanstvo nisam imao unajmljenu garažu. Zanima me da li su mi u toj garaži osigurane stvari po postojećoj polici osiguranja kućanstva ili ih moram posebno osigurati?“, E.P.

 

Za odgovor na ovo pitanje moramo vidjeti što piše u uvjetima osiguranja kućanstva osiguratelja kod kojega se osiguralo kućanstvo. U odredbi o „Predmetu osiguranja“ točno su navedene stvari koje su predmet osiguranja kućanstva. Stvari su osigurane u točno navedenom stanu, na točno određenoj adresi.

Prema odredbama Uvjeta za osiguranje kućanstva osiguratelja X kod kojega je naš čitatelj osigurao kućanstvo stvari u garaži i pomoćnim prostorima mogu biti predmet osiguranja i to:

  1. a) kad se garaža i druge pomoćne prostorije nalaze na istoj adresi koja je u ugovoru o osiguranju kućanstva navedena za osigurani stan, ali je uvjet da se to u polici posebno navede i ugovori, zatim da se radi o stvarima koje su u vlasništvu osiguranika ili članova zajedničkog kućanstva i, konačno, da se tim stvarima koristi isključivo u privatne svrhe, i
  2. b) kad se garaža i pomoćne prostorije nalaze u krugu promjera od 1 km od osiguranog stana, opet uz uvjet da se radi o stvarima u vlasništvu osiguranika i članova zajedničkog kućanstva i da se tim stvarima služe isključivo u privatne svrhe. Ovo u“privatne svrhe“ znači da se ne radi o stvarima koje su namijenjene nekoj komercijalnoj djelatnosti, primjerice pre/prodaji, iznajmljivanju i sl.

Prema navedenome, naš čitatelj nema osiguranje stvari u garaži po osiguranju kućanstva, a ako želi mora izmijeniti ugovor o osiguranju kućanstva i ugovorom proširiti mjesto osiguranja i na garažu. Naravno, za to proširenje mjesta osiguranja platit će i nešto veću premiju osiguranja.