Ako vlasnik/korisnik ne osigura odgovornost za štete uzrokovane uporabom brodice, čini prekršaj iz čl. 68. Zakona, za koji je predviđena novčana kazna od 5.000 do 50.000 kn


Imam brodicu s vanjskim motorom Evinrude, jačine 35 KS  i do sada sam je redovno upotrebljavao i osiguravao od odgovornosti. No, s ovom koronom malo sam je upotrebljavao i mislim da je neću više upotrebljavati toliko često kao prije. Vezana mi je u lučici. Moram li je osigurati po obveznom osiguranju?

Člankom 4. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu propisana je i obveza vlasnika, odnosno korisnika prijevoznog sredstva da prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu sklopi ugovor  o osiguranju od odgovornosti i da ga obnavlja sve dok je prijevozno sredstvo u prometu (čl.4., st.1. Zakona), a u prijevozna sredstva spadaju i brodice koje imaju pogon motorom jačine veće od 15 kW, a koje po propisima o registraciji brodica moraju biti upisane u očevidnik brodica (čl. 41. st. 1. Zakona).

Tim osiguranjem ne osigurava se brodica već se pokriva odgovornost vlasnika odnosno korisnika brodice za štete uzrokovane brodicom trećim osobama zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušenja zdravlja. Treće osobe su osobe koje se nalaze u vodi, kao kupači, ronioci i sl. Ne pokriva se odgovornost prema osobama na brodici ili nekoj drugoj brodici. Nesreća se može dogoditi i kad se plovilo u uporabi jedanput. Zato Zakon i traži da se vlasnik osigura od odgovornosti prije nego što počne upotrebljavati plovilo u prometu i da bude osiguran cijelo vrijeme trajanja registracije. Izvršenje obveze osiguranja od odgovornosti kontroliraju nadležna tijela.

Ako vlasnik/korisnik ne osigura odgovornost za štete uzrokovane uporabom brodice, čini prekršaj iz čl. 68. Zakona, za koji je predviđena novčana kazna od 5.000 do 50.000 kn. Raspravljati o tome je li trebalo propisati obvezno osiguranje i za takve male motorne brodice, koje po statističkim podacima ne predstavljaju veliku opasnost u pomorskom prometu (takvo osiguranje kao obvezno imaju propisane samo zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Italija) više ne koristi, jer je Zakon jasan.