„U prošla bolja vremena moj nono je (koji je uspješan obrtnik) ugovorio nekoliko polica osiguranja života. U jednoj sam ja imenovan kao korisnik osiguranja za slučaj smrti svoga oca, koji je osiguranik. Napominjem da sam u vrijeme imenovanja bio još maloljetnik, a sada sam već punoljetan. Pošto sam ostao dužan za jedan posao (pozajmica za kupnju auta), a nemam momentalno otkud vratiti dug, interesira me mogu li ja korist iz navedenoga ugovora, koji ističe za tri godine, prenijeti na svoga vjerovnika i tako otplatiti dug. Ako mogu – što mi je činiti …“, C.N.

Jedno od važnih svojstava polica osiguranja života jeste i mogućnost da se korist koju korisnik ima iz te police “stavi u promet” i tako polica cirkulira kao sredstvo za razne poslovne transakcije. Nažalost, ovaj se mehanizam kod nas vrlo rijetko koristi, između ostaloga i zbog činjenice da su osigurani iznosi (osigurnina) relativno mali, pa se ne mogu koristiti za veće transakcije. Naravno, korist iz police koju očekuje naš čitatelj C.N. može se prenijeti na njegovog vjerovnika i tako namiriti dug koji on ima prema njemu (jasno, ako vjerovnik na to pristaje).

Sam posao prijenosa prava odnosno koristi (osigurnina) reguliran je odredbom čl. 986. Zakona o obveznim odnosima. Da bi se prijenos prava na osigurninu uredno izvršio potrebno je da naš čitatelj C.N. za prijenos dobije pristanak svoga djeda (koji je ugovaratelj osiguranja). Djedov pristanak mora biti pismen i u njemu mora biti navedeno ime osobe na koju se pravo prenosi.

S obzirom na to da je osiguranik u ovoj polici otac našega čitatelja – za valjani prijenos potreban mu je i pismeni pristanak oca s isto tako točno navedenim podacima o osobi vjerovnika na kojega se prenosi pravo na isplatu osigurnine.

Dakle, gospodari posla prijenosa prava na isplatu osigurnine su u konačnici djed kao ugovaratelj osiguranja i otac kao osigurana osoba, jer očito njima nije svejedno tko je osoba na koju se prenosi pravo na isplatu osigurnine. Jasno, tako pribavljene pismene suglasnosti C.N. mora dostaviti osiguratelju kako bi ovaj, kad dođe vrijeme isplate osigurnine, znao kome mora isplatiti osigurninu.