Imam tvrtku s osam zaposlenih radnika. Cijeli vozni park mi je osiguran i kasko i obvezno. Jedan radnik, inače profesionalni vozač, imao je prometnu nezgodu za nedavnog snijega i teže oštetio kombi poduzeća. Štetu sam prijavio osiguratelju, koji je popisao oštećenja i odobrio popravak. Hoće li osiguratelj poslije plaćanja popravka tražiti da mu isplaćeni iznos vrati radnik-vozač koji je skrivio prometnu nezgodu i štetu? Jer, ako hoće, onda ne bismo ni koristili kasko policu, jer se radi o radniku-vozaču kojega svakako želimo zadržati.



Prema odredbi čl. 963. st.1. Zakona o obveznim odnosima, osiguratelj isplatom naknade iz osiguranja ulazi u prava svog osiguranika prema odgovornoj osobi („koja je po bilo kojoj osnovi odgovorna za štetu“) i to do visine isplaćenog iznosa. Od ovoga općeg pravila, međutim, Zakon odstupa u slučajevima kad bi prijelaz osiguranikovih prava na osiguratelja bio na štetu osiguranika.

Nadalje, Zakon izričito nabraja iznimke kod kojih osiguratelj ne može ući u prava svog osiguranika prema štetniku. Te iznimke su: ako je štetu prouzročila osoba u srodstvu u prvoj liniji s osiguranikom ili osoba za čije postupke osiguranik odgovara, ili koja živi s njim u istom kućanstvu, ili osoba koja je radnik osiguranika, osim ako su navedene osobe štetu uzrokovale namjerno.

Kako se u slučaju našeg čitatelja radi o tome da je štetu na osiguranom vozilu uzrokovao vozač koji je u radnom odnosu s osiguranikom, to je jasno da osiguratelj koji isplati štetu po kasko osiguranju nema pravo tražiti od vozača koji je skrivio štetu povrat isplaćenog iznosa po kasko osiguranju.