Za one obveznike koji imaju potrebu izdavanja pratećih dokumenata, najavljene Zakonske izmjene nameću obvezu fiskalizacije i pratećih dokumenata i fiskalizaciju samog računa

 

 

U ovoj rubrici pisali smo o mogućim rizicima izdavanja pratećih dokumenata na kojima je navedena napomena „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“, umjesto izdavanja fiskaliziranog računa.

 

Prema najavama izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od 1. travnja 2020. godine očekuju nas novine u tom pogledu. Naime, nove zakonske odredbe odnose se na obvezu provođenja postupka fiskalizacije i za tako izdane dokumente koji prethode samom izdavanju računa. Obveznici fiskalizacije bili bi u obvezi izjasniti se koriste li u svojim prodajnim mjestima mogućnost izdavanja pratećih dokumenata prije izdavanja računa ili nemaju potrebu za izdavanjem takvih dokumenata prije računa. Za one obveznike koji imaju potrebu izdavanja pratećih dokumenata, najavljene Zakonske izmjene nameću obvezu fiskalizacije i pratećih dokumenata i fiskalizaciju samog računa. Prateći dokumenti na kojem se navode podaci o plaćanju na taj način bit će evidentirani u sustavu fiskalizacije te će ih sustav Porezne uprave povezivati s izdanim fiskaliziranim računima. Prema najavama, navedene izmjene radi prilagodbe stupile bi na snagu od 1. travnja 2020. godine.

Također, još jedna najavljena novost u Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a čija bi primjena trebala započeti od 1. siječnja 2021. godine, odnosi se na tiskanje QR dvodimenzionalnog koda kao obveznog elementa svakog izdanog i fiskaliziranog računa. Na ovaj način, Porezna uprava nastoji olakšati građanima postupak provjere fiskaliziranih računa preko aplikacije za provjeru podataka. Zbog potrebnog roka za prilagodbu tehničkih rješenja za izdavanje fiskaliziranih računa, ova izmjena stupila bi na snagu od 2021. godine.