Bilo bi dobro da ona i vozač pogledaju što piše u uvjetima glede tzv. počeknog roka, roka koji osiguratelji ostavljaju osiguraniku za produljenje osiguranja

 

„Vraćajući se u rano jutro iz grada, a pošto sam bila bez vozila, prihvatila sam ponudu jednog dečka kojega inače znam još iz srednje škole, a koji mi je ponudio da će me povesti doma. Nažalost, on je iz meni nepoznatih razloga doživio prometnu nesreću udarivši u jedan kameni potporanj. Ja sam dobila ogrebotine, koje nisu opasne po život, ali sam trpjela fizičke boli kroz dva tjedna, dok mi hematomi nisu prošli. Policija je bila, napravila uviđaj i utvrdila da moj vozač nije bio pod utjecajem alkohola, ali da mu je(ustvari njegovom ocu koji je vlasnik vozila) obvezno osiguranje isteklo prije dvadesetak dana...Imam li pravo na naknadu štete i od koga, jer ne bih željela štetu tražiti od vozača“, E.J.

Prema odredbi čl. 23., t. 5. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, „suputnik koji je dragovoljno ušao u neosigurano vozilo kojim je uzrokovana šteta, ako Hrvatski ured za osiguranje dokaže da je ova okolnost suputniku bila poznata. Dakle, naša čitateljica je svojevoljno ušla u vozilo za koje se kasnije utvrdilo da vlasnik nije imao osiguranje od odgovornosti, jer mu je, navodno isteklo prije dvadesetak dana.

Ona ima pravo naknade pretrpljene štete zbog lakših tjelesnih ozljeda od Hrvatskog ureda za osiguranje, osim ako Hrvatski ured za osiguranje ne dokaže da je ona znala za činjenicu da je vozilo neosigurano i unatoč tome ušla u vozilo kao suputnik.

Hrvatski ured za osiguranje, kad isplati štetu, tražit će isplaćeni iznos, troškove i kamatu od vozača neosiguranog vozila, pa naša čitateljica u konačnici neće moći svoga vozača osloboditi naknade štete koju je uzrokovao. S obzirom na to da nam čitateljica nije predočila uvjete osiguranja osiguratelja kod kojega je vozilo bilo osigurano, bilo bi dobro da ona i vozač pogledaju što piše u uvjetima glede tzv. počeknog roka, roka koji osiguratelji ostavljaju osiguraniku za produljenje osiguranja, a u međuvremenu odgovaraju za štetu koja nastane u tom roku. Duljina toga roka kod osiguratelja je različita, i iznosi od 1 do 30 dana, pa možda vozač ima sreću da je vozilo bilo osigurano kod osiguratelja koji ima počekni rok od 30 dana, u kom slučaju ne bi bio neosiguran.