„Dana 2.travnja 2016.g. u mjestu VG doživjela sam prometnu nesreću i to tako da je na jednoj cesti koja vodi od VG do L. vozilo iz suprotnog smjera išlo u preticanje. Sudar nisam mogla izbjeći, dala sam se potpuno u desnu stranu, no on me ipak oderao po boku i odbacio u livadu te se udaljio. Moj auto se dvaput prevrnuo, znatno je oštećen, a ja sam završila u bolnici s ozljedama glave, ruku i nogu, napuknuće rebara, ogrebotine. U bolnici sam bila pet dana. Dokaza da je kriv vozač nepoznatog vozila nemam, jer sam odvezena u bolnicu i nisam bila na mjestu nezgode, tako da je policija protiv mene pokrenula prekršajni postupak. Kasnije mi se javio jedan gospodin koji stanuje blizu mjesta nezgode i koji je vidio kako se nezgoda dogodila. Kako da dođem do naknade štete zbog pretrpljenih ozljeda i oštećenog vozila…“, R.P.

U pitanje kako dokazati da je za nezgodu i štetu kriv vozač nepoznatog vozila nećemo ulaziti. No, uz izjavu navedenog svjedoka, ako se pokaže da je doista objektivan, da je bio u stanju vidjeti što se događa; uz tragove na vozilu (boja drugog vozila i sl.), tragove na cesti na mjestu s/udara i sl., te u konačnici uz vještačenja po vještaku prometne struke, šanse za dokazati odgovornost odbjeglog nepoznatog vozača nisu male.

Ako R.P. to uspije dokazati, ima pravo na naknadu štete zbog ozljeda koje je pretrpjela (čl. 30., st. 2. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu). Ona će imati pravo i na naknadu štete na vozilu, pošto su njezine ozljede teške naravi i zahtijevale su bolničko liječenje. Naime, isplata naknade štete nekome iz prometne nezgode koju uzrokuje vozač nepoznatog vozila s naslova pretrpljenih teških ozljeda koje su tražile bolničko liječenje preduvjet je prava na naknadu materijalne štete, štete na stvarima, dakle i štete na vozilu (čl. 30., st. 3. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu). U tom slučaju oštećena sama snosi štetu do iznosa od 3.750,00 kuna. Ostatak štete, kao i štetu zbog ozljeda, oštećena R.P. može tražiti od Hrvatskog ureda za osiguranje. Zahtjev s dokazima može podnijeti izravno Hrvatskom uredu za osiguranje ili nekom od osiguravajućih društava koje ima dogovor s Hrvatskim uredom i ima poslovnu jedinicu u mjestu gdje oštećena boravi.