Obveznici plaćanja naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma su pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a u Republici Hrvatskoj obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju ukupni godišnji prihod i primitak veći od 3.000.000,00 kuna

 

Prema novom Zakonu o šumama (NN 68/18) koji je na snazi od 04. kolovoza 2018., obveznici plaćanja naknade  za korištenje općekorisnih funkcija šuma su pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak, a u Republici Hrvatskoj obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju ukupni godišnji prihod i primitak veći od 3.000.000,00 kuna. Na taj način od 2019. godine značajno će se smanjiti broj obveznika ove naknade.

Naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma i dalje se plaća se u visini 0,0265% od ukupnog prihoda ili ukupnih primitaka i uplaćuje se u državni proračun tromjesečno i u roku od osam dana računajući od dana kada je obračun naknade postao konačan. Poslove obračuna i naplate naknade obavlja Financijska agencija (FINA) u ime Ministarstva poljoprivrede.

Sredstva prikupljena iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma ulažu se u obnovu i protupožarnu zaštitu šuma.

Obračun naknade obveznik sastavlja za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca i dostavlja FINA-i do 30. travnja tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu. Obveznici kojima je poslovna godina različita od kalendarske dostavljaju obračun naknade četiri mjeseca nakon zadnjeg dana poslovne godine.

Registar obveznika nadzire i operativno vodi FINA u ime Ministarstva poljoprivrede. Na temelju podataka u Registru obveznika FINA utvrđuje plaća li obveznik naknadu na način i u rokovima propisanim Zakonom.

Člankom 93. Zakona o šumama propisane su prekršajne odredbe: „Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna i fizička osobe obveznik poreza na dobit te fizička osoba obveznik poreza na dohodak koja u Republici Hrvatskoj obavlja registriranu djelatnost i ostvaruje ukupni prihod veći od 3.000.000,00 kuna ako u roku ne dostavi Agenciji obračun naknade  na način propisan Zakonom. Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za isti prekršaj i odgovorna osoba“.