Prošle godine, za vrijeme vožnje taksijem, doživjeli smo prometnu nesreću koju je skrivio vozač našeg taksija. Bila sam teže ozlijeđena, tri mjeseca na bolovanju i fizioterapiji, i liječnik osiguratelja mi je utvrdio trajni invaliditet od 10 %. Naknadu štete tražim od osiguratelja kod kojega je taksi poduzeće osigurano od odgovornosti. Čula sam da za putnike postoji i pravo na naknadu zbog trajnog invaliditeta, je li to točno?


Prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, vlasnici prijevoznih sredstava koja se koriste za prijevoz putnika u javnom prometu dužni su sklopiti ugovor o osiguranju putnika od posljedica nesretnog slučaja, a među njih spadaju i vlasnici taksi automobila i rent-a-car vozila kad se iznajmljuju s vozačem (čl. 17., st.1. Zakona).


Ako vozač taksi vozila u kojemu se nalazio putnik uzrokuje (skrivi) prometnu nesreću u kojoj nastrada i putnik taksi vozila, putnik ima pravo tražiti naknadu potpune štete koju trpi od osiguratelja kod kojega je vlasnik vozila osiguran obveznim osiguranjem od automobilske odgovornosti. Pod „potpunom štetom“ podrazumijeva se imovinska (primjerice, gubitak zarade zbog nemogućnosti privređivanja odnosno zarađivanja ili smanjenja plaće) i neimovinska šteta (povreda prava na zdravlje). Ako je putnik taksi vozila pretrpio i smrt odnosno ozljede koje su dovele do trajne invalidnosti, putnik (odnosno u slučaju smrti putnika – određeni korisnici) ima pravo na naknadu – isplatu osigurnine po polici obveznog osiguranja putnika od posljedica nesretnog slučaja.


Kao što vidimo, kod osiguranja putnika od posljedica nesretnog slučaja, putnik ima pravo na isplatu osigurnine, a ne naknade štete. Osigurnina je iznos koji je u ugovoru o osiguranju putnika od posljedica nesretnog slučaja ugovoren između osiguratelja i prijevoznika, odnosno – u slučaju djelomičnog invaliditeta - odgovarajući dio ugovorene osigurnine. Ta dva prava putnik ima pravo kumulirati, što znači naplatiti štetu od osiguratelja odgovornosti vlasnika taksi vozila i dobiti isplatu osigurnine zbog invaliditeta od osiguratelja kod kojega je vlasnik taksi vozila sklopio ugovor o osiguranju putnika od posljedica nesretnog slučaja (v. čl. 20., st. 2. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu).