23.11.2000.
Natrij i kalij
Natrij je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu i predstavlja jednog od najvažnijih regulatora brojnih izvanstaničnih bioloških procesa. Izvan stanica, odnosno u tjelesnim tekućinama, nalazi se oko dvije trećine natrija. Iako je glavna funkcija ovog minerala održavanje potrebne količine tekućina te lučenje suvišne vode iz organizma, natrij je važan čimbenik i pri uspostavljanju ravnoteže između kiselina i baza te u provođenju podražaja (impulsa) u živčanim okrajinama. Također, natrij je sastavni sastojak koštanog tkiva pa se oko jedne trećine ovog minerala u čovjekovom tijelu nalazi u kostima. Nedostatak natrija relativno je rijedak i prisutan je obično u teških bubrežnih bolesnika ili u osoba podvrgnutih dugotrajnom liječenju s diureticima (lijekovima koji pospješuju mokrenje). Manjak natrija u organizmu prati mučnina, povraćanje, mišićna slabost i gubitak apetita. U svakodnevnoj je prehrani glavni izvor ovog elektrolita kuhinjska sol. Za razliku od ostalih minerala, višak natrija je u organizmu daleko češći od njegova manjka, a povećanu količinu natrija prati zadržavanje vode i stvaranje otoka (edema). Zadržavanju vode posebno su skloni bolesnici s povišenim krvnim pritiskom ili sa srčanim oboljenjima te bi oni trebali izbjegavati ili u potpunosti izbaciti kuhinjsku sol iz prehrane.
Kalij je, nakon natrija, drugi najprisutniji mineral u čovjekovom tijelu. Kalij stabilizira staničnu stjenku, omogućuje prijenos podražaja u živčanim vlaknima i održava normalan srčani ritam i krvni pritisak. Manjak kalija se u blažoj formi može naći u starijih osoba i u bubrežnih bolesnika, a u ozbiljnijem obliku nije rijedak u težih crijevnih bolesti, posebice ukoliko ih prate brojni i učestali proljevi i povraćanje. Nedostatak kalija prati mučnina, opća slabost i nepravilan rad srca. Najvažniji su izvori kalija u prehrani tropsko voće i crveno povrće (cikla, rajčica), a s ovim elektrolitom posebno su bogati avokado i banane.