Prije 4 godine ozlijedio sam koljeno (ruptura prednjeg križnog ligamenta). Prije otprilike mjesec dana sam ga ponovno ozlijedio i došlo je do rupture stražnjeg roga medijalnog meniskusa. Je li mi jedino rješenje operativni zahvat na koljenu budući da je sada nestabilnije nego prije ili je moguće poboljšati stanje fizikalnom terapijom?

Prednji križni ligament iznimno je važan dio sustava stabilizacije koljena. Bez njega, prilikom kretanja dolazi do mikronestabilnosti koja kroz vrijeme može uzrokovati degradaciju hrskavice i pojavu artroze. Intenzivnije fizičke aktivnosti ili nagle kretnje pod opterećenjem uzrokuju jasne epizode nestabilnosti, koje imaju potencijal oštetiti meniskuse.

U konkretnom slučaju izraz „koljeno mi je nestabilnije nego prije“ ukazuje na pravi problem. Oštećenje meniskusa samo je njegov simptom. U tom smislu, moguće je pokušati učiniti fizioterapiju s ciljem uklanjanja bolnosti. U zavisnosti od cijelog niza faktora, ona može biti vrlo uspješna. U slučaju njenog neuspjeha, moguće je učiniti i samo artroskopiju unutar koje bi se odstranio ozlijeđeni dio meniska i tako smanjila bolnost. No, osnovni problem nestabilnosti koljena ostao bi netaknut, kao i rizik od budućih sličnih ozljeda. 

Dva su moguća pristupa sanaciji simptoma nestabilnog koljena. Prvi je konzervativni. On uključuje listu sportskih i fizičkih aktivnosti koje treba izbjegavati u kombinaciji s redovitim vježbanjem kojemu je za cilj barem djelomično kompenzirati mišićnom snagom nedostajuću ligamentarnu stabilizaciju. Dobra je strana ovog pristupa izbjegavanje operacije i duge rehabilitacije. Loša je život sa značajnim ograničenjima.

Drugi je operativni zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta. Sama operacija danas je rutinski zahvat, ali oporavak od nje traje i do godinu dana. Dobra strana operacije je život bez ograničenja u konačnici. Loša je duga rehabilitacija i moguće komplikacije (danas vrlo rijetke), kao i kod svakog kirurškog pristupa.