Iako je najnovija izmjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom donesena još u 2016. godini (NN 115/16) i stupila na snagu s 01.01.2017. godine, neke njegove odredbe započinju se primjenjivati tek od 01.07.2017. godine.

Jedna od najvažnijih novina je da se iz odredbi Zakona briše pojam „mali obveznik fiskalizacije“, što u biti znači da obveznici fiskalizacije koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaćaju u paušalnom iznosu (tzv. paušalisti) postaju obveznici primjene fiskalizacije, odnosno izdavanja računa putem naplatnih uređaja. Dakle, ukida se mogućnost izdavanja računa iz knjige računa.

Novost koja se odnosi na sve obveznike fiskalizacije je obvezna dostava određenih podataka u sustav fiskalizacije, odnosno Poreznoj upravi.

Poreznoj upravi potrebno je dostaviti podatke o proizvođaču ili održavatelju programskog rješenja te svim poslovnim prostorima u kojima se obavlja djelatnost putem sustava ePorezna, osim obveznika fiskalizacije koji nema obvezu korištenja sustava ePorezna. Obveznik fiskalizacije koji nema obvezu korištenja sustava ePorezna, podatke o poslovnom prostoru dostavlja putem obrasca Prijave podataka u sustav fiskalizacije u ispostavi PU prema svom sjedištu ili prebivalištu.

Zakonom je proširen opseg podataka o poslovnom prostoru koji treba dostaviti PU – OIB, oznaku, adresu i tip poslovnog prostora, vrstu djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru, radno vrijeme i radne dane, datum otvaranja poslovnog prostora, datum zatvaranja poslovnog prostora i status poslovnog prostora.

Svi obveznici fiskalizacije, pa i oni koji su već dostavili podatke, dužni su u roku 30 dana od stupanja na snagu novih odredbi, dakle, do 30.7.2017. dostaviti tražene podatke o svim poslovnim prostorima u kojima obavljaju djelatnost.

Zakonom se dodatno uredilo i oslobođenje od obveze fiskalizacije kod prodaje karata ili žetona u putničkom prometu, pa se tako obveznikom fiskalizacije ne smatra porezni obveznik za ostvarene promete u djelatnosti prodaje karata ili žetona za lokalni linijski prijevoz putnika u javnom prometu sukladno odlukama jedinica lokalne samouprave.

Knjiga računa ne izlazi potpuno iz uporabe, ali od sada će se računi iz knjige računa moći izdavati samo u slučaju ako dođe do potpunog prestanka rada električnog naplatnog uređaja ili ako obveznik fiskalizacije djelatnost obavlja u poslovnom prostoru koji se nalazi na području na kojem nije moguće uspostaviti vezu za razmjenu podataka.