Moja majka, stara 85 godina, s uputnicom svog obiteljskog liječnika zbog pogoršanog psihičkog stanja uzrokovanog demencijom upućena je na liječenje u psihijatrijsku bolnicu. Nakon nekolika dana u bolnici, mama je navodno pala u prostorijama WC-a iako tamo nije smjela boraviti sama, pošto se radi o dementnoj osobi. Nažalost, prilikom pada zadobila je tešku povredu u vidu frakture kuka te je operirana, a oporavak je upitan. Jesu li bolnice osigurane od ovakvih događaja? Ima li pacijent koji je prilikom boravka u bolnici zadobio ovakvu tešku povredu pravo na nekakvu odštetu?


Odgovornost bolnice temelji se na načelu krivnje: ako je osoblje bolnice postupilo protivno pravilima (struke), ovdje zanemarenje pažnje nad dementnom pacijenticom, postoji odgovornost bolnice za štetu koju je pacijentica pretrpjela (imovinska i neimovinska šteta). Naravno, težina dokaza da je bolnica prekršila pravila (struke) je na oštećenome.

Što se tiče osiguranja bolnice od odgovornosti za štetu, nažalost, odredba čl. 124. st.4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti nejasna je, nepotpuna  i zbunjujuća, jer se iz te odredbe ne može zaključiti mora li se bolnica osigurati od odgovornosti za štetu, a ako mor, nije određeno koje su minimalne svote na koje se mora ugovoriti osiguranje (naime, prema cit. odredbi čl. 124. st. 4., bolnica je kao poslodavac dužna osigurati „sve zdravstvene radnike koji neposredno u vidu zanimanja pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu… od štete koja bi mogla nastati u provođenju zdravstvene zaštite“).

No, iako nije sigurno postoji li obveza bolnice da se osigura od odgovornosti za štetu uzrokovanu pacijentima, vjerojatnost je da je psihijatrijska bolnica osigurana od odgovornosti, jer se nedavno raspravljalo o jedinstvenom natječaju Ministarstva zdravstva i HZZO-a o osiguranju svih bolnica (ishod natječaja i sadržaj eventualno sklopljenog ugovora  javnosti nije poznat). Osim toga, postoji velika vjerojatnost da je bolnica (dobrovoljno) osigurana od odgovornosti (kod kojega osiguratelja i s kojim svotama osiguranja – informaciju oštećenome na zahtjev mora priopćiti uprava bolnice). U svakom slučaju, preporučljivo je odštetni zahtjev uputiti psihijatrijskoj bolnici, a ona će ga proslijediti svome osiguratelju. S obzirom da se radi o prilično kompliciranom pitanju naknade štete, bilo bi poželjno da se obratite stručnoj osobi – odvjetniku (uz vezanje prava odvjetnika na honorar ovisno o uspješnosti ishođenja naknade štete).