Pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu podliježe obvezi plaćanja poreza na dohodak od imovine

 

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, usluge smještaja gostima mogu pružati građani u okviru svog domaćinstva bez posebne registracije obrta ili trgovačkog društva. Za pružanje usluga smještaja u objektu ili kampu, iznajmljivač mora ishoditi rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu podliježe obvezi plaćanja poreza na dohodak od imovine. Dohodak ostvaren od iznajmljivanja putnicima i turistima oporezuje se:

  1. u paušalnom iznosu ako iznajmljivač po osnovi iznajmljivanja nije obveznik PDV-a (čl. 57. st. 2. Zakona o porezu na dohodak). Iznos poreza utvrđuje se po rješenju Porezne uprave, a iznajmljivač je obvezan voditi evidenciju o prometu odnosno, evidenciju o izdanim računima. Iznajmljivači koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu nisu obveznici plaćanja doprinosa po osnovi dohotka od imovine.
  2. kao dohodak od samostalne djelatnosti temeljem podataka iz poslovnih knjiga i evidencija (čl. 34. st. 1. i 2. Zakona o porezu na dohodak). Ovaj način oporezivanja primjenjuje se obvezno ako je iznajmljivač obveznik PDV-a (osim nerezidenata). Osnovica za obračun poreza na dohodak utvrđuje se kao razlika između primitaka i stvarno nastalih izdataka evidentiranih u Knjizi primitaka i izdataka. Prema odredbama Zakona o doprinosima, iznajmljivači koji porez na dohodak plaćaju temeljem podataka iz poslovnih knjiga imaju i obvezu plaćanja doprinosa.
  3. porezom na dobit (čl. 36. Zakona o porezu na dohodak).

Iznajmljivači koji su u prethodnoj godini ostvarili promet u iznosu manjem od 300.000,00 kuna smatraju se “malim poreznim obveznicima”, što znači da su njihove isporuke oslobođene PDV-a bez prava na odbitak pretporeza. Iznajmljivači koji su u prethodnoj godini ostvarili promet u iznosu većem od 300.000,00 kuna su obveznici PDV-a. Oni na usluge smještaja obračunavaju PDV po stopi 13%. Iznajmljivači koji nemaju prebivalište na području RH (na njih se ne odnosi članak 90. Zakona o PDV-u o pragu za ulazak u sustav PDV-a), obveznici su PDV-a odmah od početka obavljanja djelatnosti iznajmljivanja, ali i oni mogu porez na dohodak plaćati u paušalnom iznosu ako od najma ne ostvaruju primitke u iznosu većem od 300.000,00 kuna.

Građani iznajmljivači, bez obzira na porezni status, temeljem odredbe čl. 31. st. 1. t. 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, obvezni su izdati račun za pružene usluge. Cijena usluge smještaja iskazana na računu mora odgovarati cijeni u cjeniku koji je obvezno istaknuti u smještajnom objektu.

Uz porez na dohodak i PDV, prema Zakonu o boravišnoj pristojbi, građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe za svaki krevet i smještajnu jedinicu u kampu (osim “malih iznajmljivača” koji mogu izabrati plaćanje boravišne pristojbe po svakom noćenju). Također, obveznici su plaćanja članarine turističkoj zajednici prema Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama i Pravilniku o obliku i sadržaju obrasca za prijavu podataka o osnovici za obračun članarine turističkoj zajednici.