Naš čitatelj T.E., ima mali privatni hotel i zanima ga kako može osigurati gotovinu i druga sredstva plaćanja s kojom radi u svom hotelu, a ponukan slučajevima krađa i razbojstva “…o kojima se malo piše, a kojih ima sve više i više… Problem je u tome što s novcem rade sezonski radnici u koje baš i nemam puno povjerenja, ali i u činjenici da ne znam koliko će novca biti…”.

Naravno, osigurati se sve može, pa prema tome i rizik nestanka, krađe, razbojstva, pljačke gotovog novca i drugih sredstava plaćanja. Te rizike osiguravaju svi naši osiguratelji, pa prema tome nije teško naći pokriće. Jedina bitna razlika između ponuda koje nude osiguratelji jeste iznos premije osiguranja za pokriće takvog rizika. Visina premije ovisi o osiguranom iznosu koji se ugovara, ali i o situaciji u kojoj se rizik ostvaruje, što osiguratelj prije sklapanja ugovora utvrđuje (kamere, alarmi, više osoba na mjestu mogućeg rizika, pratitelj do FINA.e i sl.).

Inače, novac i druga sredstva plaćanja mogu se osigurati u svim fazama u kojima su izloženi krađi, razbojstvu i pljački: osiguranje novca za vrijeme manipulacije s istim na recepciji hotela, hostela ili drugog ugo­stiteljskog objekta; osiguranje novca u fazi prijenosa-prijevoza do mjesta predaje (FINA) uključivši i pripremne radnje za prijenos-prijevoz, kao i osiguranje novca za slučaj prometne nesreće u kojoj bi novac mogao nestati. Dakle, moguće je pribaviti osigurateljno pokriće za cijelo vrijeme izloženosti gotovine spomenutim rizicima. To što se ne zna koliko će novca biti u manipulaciji, prijenosu ili prijevozu nije nikakav problem.

Naime, uobičajeno se novac osigurava na tzv. prvi rizik do određenog iznosa, a to je svota koju određuje sam vlasnik, vodeći računa o maksimalnom iznosu kojega može imati u pojedinoj fazi rada s gotovinom. Detalje osiguranja određuju uvjeti osiguranja. Skrećemo pažnju i na činjenicu da je uvjetima osiguranja isključen rizik krađe, razbojstva, pljačke, ako je do iste počinio ili u njima sudjelovao kao sudionik ili podstrekač pripadnik osiguranika, pod čim se podrazumijevaju osobe koje žive s osiguranikom ili su s njim u pod/najamnom odnosu, ili radnici osiguranika koji obavljaju svoj posao na mjestu gdje se osigurane stvari – novac nalazi. Isključeni su i rizici utaje, pronevjere, manjka i sl., a sami uvjeti detaljno definiraju te pojmove.