Većina osiguratelja kao osigurani rizik u ugovoru o osiguranju kućanstva pokrivaju i odgovornost za štete koje „pitome životinje“ (ako se ne drže u svrhu privređivanja i zarađivanja) uzrokuju trećim osobama

 

„Vlasnik sam psa koji živi s nama u stanu i brinemo se o njemu, pa ga izvodimo i u šetnju. Nedavno sam jedva spriječio incident kad je on(potukao se s drugim psom u parku), skoro ugrizao vlasnicu tog drugog psa koja ih je pokušala rastaviti. To me ponukalo da vas upitam ima li kakvo osiguranje za slučaj da moj pas nekoga ugrize i ozlijedi...“, P.C.

Pitanje našeg čitatelja je vrlo aktualno, jer – svjedoci smo – svako toliko se događa da psi nekoga ugrizu, izgrizu, ozlijede. Dokazano je da to čine i psi koji inače nisu agresivni, ali kad im dođe „crna minuta“ polude i napadaju. Vlasnici pasa to najbolje znaju.

 

Odgovornost vlasnika psa za štetu koju taj pas uzrokuje drugim osobama nije upitna. Šteta koju mogu uzrokovati i za koju vlasnik može odgovarati ponekad je i zamašnija. Osiguranje nudi lijek i za to: postoji mogućnost ugovaranja osiguranja odgovornosti za štete koje trećim osobama nanesu osiguranikovi psi.

Većina naših osiguratelja omogućuje sklapanje ugovora o osiguranju od opće – izvanugovorne odgovornosti u kojoj je uključena i odgovornost vlasnika/držatelja psa za štete koje taj pas nanese trećim osobama.

Drugi način, koji je vrlo prihvatljiv i po svojoj cijeni koštanja (premiji), jeste osigurati kućanstvo. Zašto? Jer većina osiguratelja kao osigurani rizik u ugovoru o osiguranju kućanstva pokrivaju i odgovornost za štete koje „pitome životinje“ (ako se ne drže u svrhu privređivanja i zarađivanja) uzrokuju trećim osobama. Ovaj drugi način dakle rizik odgovornosti za štete koje uzrokuje pas u vlasništvu ugovaratelja osiguranja kućanstva uključuje u paket osiguranih rizika. Tako uz korist osiguranja stvari kućanstva od raznih rizika (oluja, požar, grom, izljev vode iz cijevi...) vlasnik/držatelj psa ima i osiguranje odgovornosti za štete koje bi mogao uzrokovati taj pas trećim osobama.