„Želim osigurati stan i stvari u stanu od rizika provale, razbojstva i krađe, jer se događaju svakodnevne provale i krađe u stanovima, na balkonima i terasama velike stambene zgrade u kojoj se nalazi i moj stan… Posebno me zanima osiguranje od krađe rublja, jer isto sušim u zajedničkoj sušionici na katu…“, D.-Ć.

Svi naši osiguratelji imaju i osiguranje kućanstva, pa je po tom osiguranju moguće osigurati i rizik provalne krađe, razbojstva i rizik obične krađe. No, osiguratelji su vrlo oprezni kod osiguranja rizika obične krađe. Za razliku od rizika provalne krađe, kod koje su dokazi o nastanku osiguranog slučaja prilično čvrsti (počinitelj, prema definiciji provalne krađe, mora svladavati u uvjetima osiguranja navedene fizičke prepreke, kao što su razbijanje vrata, prozora, provaljivanje stropa, zidova i sl.), i rizika razbojstva (kod kojega se stvari oduzimaju uporabom sile (ugrožavanje s opasnošću po život i zdravlje osiguranika) kod rizika obične krađe takvih čvrstih dokaza i uporabe sile u pravilu nema.

Zato je opseg pokrića rizika obične krađe znatno manji od opsega pokrića rizika provalne krađe i razbojstva. Razlika se sastoji već u tome što su kod obične krađe pokrivene samo rublje, odjeća, posteljina, tepisi i zavjese i to samo dok su se nalazili na pranju, sušenju ili glačanju izvan prostorija stana u praonici ili glačaonici, koje se nalaze u istoj zgradi u kojoj se nalazi i stan osiguranika, ili preko dana sušili ili provjetravali na terasi ili u dvorištu zgrade u kojoj se nalazi stan osiguranika. Kao što vidimo, ograničenje pokrića kod obične krađe vezano je uz mjesta na kojima se stvari nalaze. Daljnja razlika je i u tome što se kod rizika provalne krađe i razbojstva vrijednost stvari računa od nabavne vrijednosti nove stvari umanjeno za iznos procijenjene istrošenosti (amortizacija), osim za neke stvari, kao što su novac, zlato, dragulji, umjetnički predmeti, zbirke, antikni predmeti i sl., kod kojih se osigurana vrijednost računa u ugovorenim postocima od minimalne osigurane vrijednosti stvari u određenom stanu. Kod obične krađe osigurane stvari su pokrivene samo do iznosa/postotka od ugovorene minimalne vrijednosti osiguranih stvari (kod većine osiguratelja to je oko 2,5%).