Naš čitatelj J.P. živi na otoku P., gdje je – kaže – rizik oštećenja električnih aparata zbog čestog mijenjanja električnog napona učestala pojava, izazvana jakom burom i posolicom. Želi osigurati stvari kućanstva, električne uređaje, među kojima je i perilica rublja, koja je stara 4 godine (trogodišnja garancija je istekla). Međutim, kad se obratio zastupniku osiguratelja X za osiguranje dobio je ponudu za osiguranje svih uređaja, ali i odbijenicu za perilicu rublja, uz obrazloženje da se perilica starija od četiri godina ne može osigurati od rizika oštećenja zbog djelovanja električnog prenapona.

Zastupnik osiguranja mora raditi sukladno uputama svoga nalogodavca – osiguratelja i sukladno uvjetima koji reguliraju određeni ugovor o osiguranju. U uvjetima za osiguranje kućanstva navedenog osiguratelja doista postoji odredba o osiguranju kućanskih uređaja zbog šteta nastalih djelovanjem električne energije. Mogu se osigurati električni uređaji: hladnjak, hladnjak sa zamrzivačem, hladnjak sa zamrzivačem i ledomatom, škrinja za duboko zamrzavanje, perilica posuđa, perilica i/ili sušilica rublja, perilica posuđa, pećnice, grijaće ploče, usisivač za kućno čišćenje, klima uređaji – stabilni do 3 i preko 3kW, mobilni klima uređaji, isparivači, ovlaživači zraka, televizori, kućni kino, rekorderi i playeri, glazbene linije, pisači (printeri), telefonski aparati s pripadajućom opremom, osobna računala fiksna i prijenosna.

Taj rizik pokriva štete koje su posljedica: električnog udara pri uključivanju ili isključivanju uređaja, električnog kratkog spoja, električnog luka, direktnog udara groma, električnog prenapona, električne varijacije napona, udara groma preko električne mreže ili preko TV antene. Međutim, problem je u tome što je osiguratelj isključio iz mogućnosti osiguranja električne aparate koji su stariji od četiri, odnosno od pet godina (ako imaju garanciju na pet godina), ako se prvi put osiguravaju. Razlog isključenja jeste ocjena osiguratelja da su uređaji stariji od četiri ili pet godina, kad je u pitanju rizik oštećenja od djelovanja električne energije, veliki rizik, a što potvrđuje i sam čitatelj, koji izjavljuje da su takve štete na P. “učestala pojava”.