Imam kasko osiguranje  vozila. Plaćanje premije sam ugovorio u ratama. Dogodilo se to da treću ratu nisam platio na vrijeme, a imao sam prometnu nezgodu i oštetio vozilo. Javio sam se osiguratelju, ali mi je rečeno da nemam pravo na isplatu jer da nisam platio premiju. Ratu sam jednostavno zaboravio platiti, a od osiguratelja nisam dobio nikakvo upozorenje i poziv na plaćanje rate. Ima li pravo na to?

 

Plaćanje premije je najvažnija obveza ugovaratelja osiguranja. Ugovaratelj osiguranja je obvezan platiti premiju u ugovorenim rokovima, a ako je treba platiti odjednom – dužan ju je platiti prilikom sklapanja ugovora o osiguranju (v. čl. 936., st. 2. Zakona o obveznim odnosima). Dakle, naš čitatelj je bio u obvezi plaćati obroke premije kako je ugovoreno i u polici osiguranja uneseno. No, Zakon je jasno odredio koje su posljedice neplaćanja premije u ugovorenom roku: u čl. 937., st.3. Zakon o obveznim odnosima određuje: „Ali, ako ugovaratelj osiguranja premiju koja je dospjela nakon sklapanja ugovora  ne plati do dospjelosti… ugovor o osiguranju prestaje po samom zakonu nakon isteka roka od trideset dana otkad je ugovaratelju osiguranja uručeno preporučeno pismo osiguratelja s obaviješću o dospjelosti premije, s tim da taj rok ne može isteći prije nego što protekne trideset dana od dospjelosti premije.“

Shodno navedenome, u konkretnom slučaju, u kojem osiguratelj iz bilo kojeg razloga nije obavijestio ugovaratelja osiguranja o dospijeću premije (neki osiguratelji ne žele slati takve obavijesti upravo zato da ugovor o osiguranju ne bi prestao po samom Zakonu), ugovor o osiguranju ostaje na snazi i osiguratelj je dužan osiguraniku isplatiti osigurninu po ugovoru o kasko osiguranju motornog vozila. Jedino što osiguratelj može učiniti jeste da od iznosa osigurnine odbije dospjeli, a nenaplaćeni obrok premije, uvećan za zatezne kamate.