Početak nove poslovne godine uvijek je aktualan za pitanja: tko je obvezan ući u sustav PDV-a, koliki je kriterij u smislu praga isporuka za ulazak, tko je mali porezni obveznik, što je gospodarska djelatnost i sl. U nastavku donosimo par osnovnih odgovora i pojašnjenja na Vaša pitanja, uzevši u obzir odredbe Zakona i Pravilnika o PDV-u, čije su odredbe stupile na snagu s 01.01.2017. godine.

Tko je obveznik PDV-a u Republici Hrvatskoj?

Vrlo često pogrešno se u svakodnevnoj komunikaciji upotrebljava termin “obveznik PDV-a”. Najčešća pogreška je da se smatra kako su obveznici PDV-a samo oni koji prijeđu zakonski prag isporuka i upisani su u registar obveznika PDV-a u RH. To nije točno. U skladu s odredbama čl. 6. Zakona o PDV-u i čl. 7. Pravilnika o PDV-u, obveznik PDV-a je svaka osoba (pravna ili fizička) koja samostalno obavlja bilo koju gospodarsku djelatnost bez obzira na svrhu i rezultat obavljanja te djelatnosti. Stoga, svi koji obavljaju gospodarsku djelatnost su obveznici PDV-a.


Što je gospodarska djelatnost u smislu Zakona i Pravilnika o PDV-u?

U skladu s čl. 6. st. 2. Zakona o PDV-u, gospodarska djelatnost je svaka djelatnost proizvođača, trgovaca ili osoba koje obavljaju usluge, uključujući rudarske i poljoprivredne djelatnosti te djelatnosti slobodnih zanimanja. Gospodarskom djelatnošću smatra se i iskorištavanje materijalne ili nematerijalne imovine u svrhu trajnog ostvarivanja prihoda.


Tko su mali porezni obveznici u smislu Zakona i Pravilnika o PDV-u?

Mali porezni obveznici definirani su u čl. 90. st. 1. Zakona o PDV-u, a pod istima se smatraju pravne osobe sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu, čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000 kuna.


Je li poreznom reformom promijenjen prag isporuka za ulazak u sustav PDV-a 2017. godine?

Prag isporuka u iznosu od 230.000 kuna, u odnosu na 2016. nije se promijenio i isti važi i za 2017. godinu. Poreznom reformom tj. izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, a koji je važeći i u primjeni od 01.01.2017. godine propisana je izmjena praga isporuke za 2018. godinu, gdje se isti podiže na 300.000 kuna. Struka je sugerirala i očekivala i veći prag isporuke, no zakonodavac je ipak ostao pri iznosu od 300.000 kuna.


Koji je zakonski rok za prijavu u registar obveznika PDV-a “po sili zakona” za 2017. godinu ili izlazak iz sustava PDV-a?

Prijavu za ulazak u ili izlazak iz sustava PDV-a treba podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave najkasnije do 15.01.2017. godine, a ista se podnosi na P-PDV obrascu.


Može li se i dobrovoljno ući u sustav PDV-a ako je isporuka dobara i/ili usluga bila manja od 230.000 kuna u prethodnoj godini?

U sustav PDV-a može se ući i dobrovoljno, ali Zakonska je obveza od 01.01.2017. godine da morate ostati upisani u registar obveznika PDV-a naredne 3. godine, neovisno o visini prihoda/primitaka ostvarenih u tom razdoblju.


Moramo li se tijekom tekuće poslovne godine, ako smo prešli prag isporuka od 230.000 kuna, odmah upisati u registar obveznika PDV-a u RH?

Ne morate, u sustav PDV-a po „sili zakona“ dužni ste ući od 01.01. slijedeće godine.


Moraju li obrtnici koji imaju rješenje za obavljanje djelatnosti samo tijekom ljetne sezone u trajanju od 3 mjeseca, a u 2016. godini ostvarili su ukupan promet od 200.000 kuna ući “po sili zakona” u registar obveznika PDV-a za 2017. godinu?

Kod takvih obrtnika, promet ostvaren tijekom sezone predstavlja ujedno i ukupan promet za 2016. godinu, stoga takvi porezni obveznici nisu prešli prag isporuka od 230.000 kuna i nisu obvezni upisati se u registar poreznih obveznika PDV-a za 2017. godinu.