Naš čitatelj Š.O. ima obrt za zastupanje u osiguranju, ali nema ovlaštenja za zastupanje (licencu), jer nije uspješno obavio provjeru znanja potrebnih za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju. Radnik koji je imao ovlaštenje (licencu) dao je otkaz. Pošto je infrastruktura za poslovanje obrta gotova (prostorije, oprema i drugo), pita: „... mogu li nekako, bar dok ne nađem novog zastupnika s licencom, ili dok ne položim ispit, obavljati poslove zastupanja za jednog osiguratelja, koji je spreman povjeriti mi poslove zastupanja u mjestu Z. a za kojega sam i prije radio....“.

Obrtnik se može baviti djelatnošću zastupanja u osiguranju ako ispunjava uvjete iz Zakona o osiguranju, na temelju kojih mu nadležno nadzorno tijelo (HANFA) izdaje dozvolu za obavljanje djelatnosti zastupanja u osiguranju (v.čl. 418., st. 1. Zakona o osiguranju). Jedan od uvjeta za dobivanje dozvole jeste i jedan radnik-zastupnik u radnom odnosu. Taj radnik-zastupnik u osiguranju može biti samo ona osoba koja ispuni sve uvjete koji su propisani u Zakonu o osiguranju (čl. 415. Zakona). Na temelju ispunjenja tih uvjeta, a među njima je i uspješna provjera znanja koje je potrebno za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, nadležno nadzorno tijelo (HANFA) izdaje toj osobi ovlaštenje za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju.

Bez toga ovlaštenja fizička osoba ne može legalno obavljati poslove zastupanja u obrtu za zastupanje, bez obzira na to što bi mu eventualno osiguratelj i dao punomoć za zastupanje, iako je to teško očekivati jer bi takav osiguratelj činio prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 75.000,00 do 150.000,00 kn (v. čl. 438., st. 1., t. 42.).

Dakle, naš čitatelj kao vlasnik obrta za zastupanje koji nema ovlaštenja za zastupanje ne može osobno obavljati poslove zastupanja u osiguranju. Čak ni u vlastitom obrtu. No, Zakon o osiguranju mu daje jednu mogućnost koju bi mogao iskoristiti: on može, točnije mora, ako želi da obrt obavlja poslove zastupanja u osiguranju, imenovati poslovođu, koji mora ispuniti dvostruke uvjete: one propisane Zakonom o obrtu i one propisane za zastupnika u osiguranju u Zakonu o osiguranju, među kojima je, rekli smo, i ovlaštenje (licenca) koje izdaje HANFA.